На що «нариваються» військовозобов'язані чоловіки, які виїжджають з України

Пояснення адвоката

У воєнний стан чоловіки примудряються виїжджати з України. Частина з них виїхала й не повернулася. Чому так відбувається та чи «світить» цим військовозобов'язаним покарання, в ефірі 1+1 розповів адвокат Ростислав Кравець. 

— Закон тут нічого не каже з приводу якихось порушень. Тобто це перебуває виключно у моральній площині, тому що на сьогодні законодавство України не містить жодних заборон щодо виїзду чоловіків за кордон.

 

І те, що зараз відбувається на кордоні, це штучне затримування чоловіків і непропуск прикордонною службою, рішення якої масово скасовують суди, - каже адвокат.

Він нагадав, що у статті 33 Конституції України зазначено, що такі обмеження можуть бути, але вони мають запроваджуватися лише законом.

Також за системою «Шлях» деякі чоловіки виїжджають за кордон з України. За офіційними даними, станом на 25 квітня виїхали й не повернулися близько 19 тисяч людей. Тож у Кравця запитали, чи передбачено для таких чоловіків покарання?

— Ні, за незаконний перетин державного кордону поза пунктами пропуску чи порушення правил перетину кордону передбачено лише адміністративну відповідальність. Кримінальної за перетин кордону немає, - пояснює правник.

Він додав, що чоловіки виїжджають з України не лише за системою «Шлях», деякі особи супроводжують дітей чи осіб з інвалідністю. 

— Надалі, коли ці особи будуть повертатись, у судів не буде підстав притягати їх до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону, якщо він відбувся через законний пункт пропуску, - заявив Кравець. 

Адвокат наголосив, що наразі дуже важко врегулювати питання виїзду чоловіків за кордон, адже це суперечить Конституції та міжнародним договорам України. Якщо особа підробляє якісь документи для виїзду за кордон, то за це буде дійсно кримінальна відповідальність. Саме за довідку про інвалідність чи якусь іншу підробну, - підсумував Кравець.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень