На Рівненщині туберкульоз можуть виявити усього за 77 хвилин

Ця хвороба – виліковна! Потрібно лише звернутися до лікарів за допомогою

На відміну від коронавірусу, який трохи збавив оберти під час воєнного стану, туберкульоз не здав свої позиції і продовжує вкладати на лікарняні ліжка українців. Однак медики запевняють: хвороба – виліковна.

Головне – знати, де та як отримати лікування

Також потрібно знати і про таку річ як медико-соціальний супровід, який безоплатно може отримати будь-який пацієнт.

Лікарка-фтизіатр Рівненського обласного фтизіопульмонологічного центру Ірина Полюхович пояснила: хвороба протягом певного часу розвивається в організмі без будь-яких зовнішніх ознак.

– Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання. У неї з’являється кашель, що триває понад 2-3 тижні, рясне потовиділення вночі, слабкість, безпричинна втрата ваги та підвищення температури тіла до 37 градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень. Також є задишка без значного фізичного навантаження та біль у грудній клітці, – пояснила Ірина Полюхович.

За її словами, хвороба передається повітряним шляхом при тривалому перебуванні в закритому приміщенні разом із хворим.

– Хворі на туберкульоз найчастіше заражають членів сім’ї, друзів, колег. Однак варто знати, що він не передається через обійми, рукостискання, поцілунки і при спільному користуванні предметами побуту – посудом, постільною білизною, рушниками. Неможливо заразитись і через їжу, яку готував хворий, – пояснює лікарка.

Для того, аби діагностувати туберкульоз, проводять рентгенографію органів грудної клітки та аналіз мокротиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу.

– Аналіз мокротиння дозволяє не лише підтвердити діагноз, а й визначити чутливість мікобактерії туберкульозу до ліків: сьогодні часто зустрічаються випадки первинного захворювання на туберкульоз, при якому збудник є стійким до препаратів першого ряду.

 

Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо. В такому випадку проводять спеціальні дослідження, – каже лікарка-фтизіатр.

На сьогодні 5 медустанов у Рівненській області мають обладнання, за допомогою якого діагноз можна поставити за 77 хвилин. Про це повідомляють в облраді.

Йдеться про:

  • Дубровицький ЦПМСД,
  • Зарічненську багатопрофільну лікарню,
  • Гощанську багатопрофільну лікарню,
  • Березнівський ЦПМСД,
  • Здолбунівську міську лікарню.

Ірина Полюхович зазначила, що ця хвороба в умовах сучасності – виліковна, а саме лікування проходить за допомогою антимікобактеріальних препаратів. Все лікування – безкоштовне у межах програми медичних гарантій.

– На сьогодні розроблено ефективні схеми лікування, які дозволяють вилікувати 100% хворих. Стандартна схема лікування передбачає щоденний прийом препаратів впродовж мінімум 6 місяців. Хворобу можна лікувати, як стаціонарно, так і амбулаторно, а модель амбулаторного лікування набула неабиякого значення під час війни: пацієнт може отримати ліки і консультацію лікаря, залишивши свою домівку, – зазначила Ірина Полюхович.

В області лікування та медичний супровід можуть отримати як місцеві жителі, так і вимушені переселенці.

За інформацією заступника голови правління благодійної організації «Мережа 100% життя Рівне» Євгена Бабарикіна, саме ця організація – єдина в області, хто займається супроводом хворих на туберкульоз:

– Після того, як у людини діагностували хворобу, вона потрапляє у тубкабінет або в тубдиспенсер.

 

Якщо їй призначають лікування, то повинні також розповісти і про медико-соціальний супровід в процесі лікування для формування прихильності людини до лікування. Задля мотивації ми видаємо продуктові набори, аби людина не покинула своє лікування.

Він додає, що якщо пацієнт не погоджується на медико-соціальний супровід працівниками організації, то такий супровід здійснює лікар. Однак тоді пацієнт не отримуватиме ті послуги, які входять у пакет супроводу.

– За гроші Глобального Фонду, це грубо кажучи – світова організація, ми надаємо медико-соціальний супровід з передбаченим алгоритмом роботи. Соцпрацівник бере для хворого ліки, видає їх. Якщо це щоденна доставка ліків та контроль прийому препаратів, то соцпрацівник щоденно носить ліки пацієнту, – розповів Євген Бабарикін.

Він уточнив, що соцпрацівники привозять хворого туберкульозом на проміжну або фінальну діагностику, оплачують дороге обстеження, якщо таке потрібне. Претендувати на медико-соціальний супровід може будь-хто, незалежно від соціального статусу, статків тощо.

Зі слів Ірини Полюхович, зараз налічують кілька груп ризику, які мають більше шансів захворіти на туберкульоз:

  • люди, які живуть з ВІЛ,
  • люди, які мали контакт з бактеріально підтвердженим випадком легеневого ТБ та/або ТБ органів дихання,
  • люди, які мають шкідливі звички – вживають наркотики, курять, зловживають алкоголем.

Також це люди з хронічними респіраторними захворюваннями, із супутніми захворюваннями, що призводять до пригнічення імунітету, як от цукровий діабет, злоякісні новоутворення, імуносупресивна терапія та терапія інгібітором ФНП-α та люди з дефіцитом харчування.

Ірина Полюхович додала, що звичайне зниження імунітету внаслідок сильного стресу або шкідливих звичок також може створити додатковий ризик розвитку туберкульозу.

Медики розрізняють 4 види профілактичних заходів проти туберкульозу, зауважила лікарка. Це специфічна профілактика – щеплення та ревакцинація, хімієпрофілактика, санітарна та соціальна профілактика захворюваності. 

– Повністю захиститись від туберкульозної інфекції неможливо, але можна запобігти розвитку хвороби або постаратися виявити її на ранній стадії.

 

Здорові люди повинні дотримуватись правил особистої гігієни, збалансовано харчуватись і дотримуватись режиму сну. Також варто відмовитись від шкідливих звичок, особливо паління, та дбати про свій психоемоційний стан, – порадила фтизіатр.

І додала: обов’язково треба уникати простудних хвороб, своєчасно звертатись до лікарів та регулярно проходити медичні обстеження.

Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст даних відеоматеріалів, які необов'язково відображають погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень