«На ринках – суцільне неподобство»: як людям «впарюють» небезпечні продукти та фальсифікати

Що треба знати та як захиститись

Українцям на ринках, у магазинах та супермаркетах часто продають фальсифікати та неякісні продукти. Щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю – потрібно перевіряти товар візуально та дивитися маркування.

Про це в бліцінтерв'ю OBOZREVATEL розповіла голова правління асоціації «Споживча довіра» Олена Куликова. Вона поділилася зі споживачами кількома корисними порадами.

– Які продукти найчастіше фальсифікують в Україні та на які потрібно звертати увагу при покупці найбільше?

– Найголовніша рекомендація – купувати продукти у торгових мережах, саме у мережевих магазинах. Тому що часто на ринках зараз відбувається повне неподобство, інакше не скажу. Припустимо, по вершковому маслу, я можу спиратися на ті дослідження, які ми проводили, і скільки не було б рекомендацій, як виявити в домашніх умовах, чи є в маслі рослинний жир, чи ні, це все одно не дає 100% гарантій. Потрібне лише лабораторне дослідження.

— Ми перевіряли минулої осені масло, відбирали понад 20-24 позицій, а в результаті з них 40% виявилося фальсифікатом.

 

Тож, на жаль, масло фальсифіковане можна знайти й у торгових мережах.

 

Тобто краще купувати якісь перевірені марки, які у всіх на слуху.

 

Але ті позиції, які купувалися на ринках, вони всі виявилися фальсифікатом. Ось така ситуація.

В принципі фальсифікувати можуть все – будь-які перероблені продукти. Тому зараз досить складно. Проте торговельні мережі – хоч якась гарантія. Якщо раптом споживач стикається з тим, що масло неналежної якості, він завжди може пред'явити цю претензію продавцю. Однак якщо на ринку купуємо продукт – претензію нікому пред'явити не зможемо.

Фальсифіковані та неякісні продукти можуть потрапити, наприклад, у вигляді м'яса, ковбас, м'ясних перероблених продуктів.

Знову-таки, коли людина щось купує, вона має дивитися на термін придатності, умови температурного режиму, в яких продаються ці ковбаси.

 

Якщо ми бачимо велику кількість наклеєних стікерів, а таке часто магазини роблять для перепродовження терміну придатності продукту, то рекомендую їх спробувати акуратно відклеїти і подивитися, що написано на першому стікері.

Тобто це, імовірно, буде правильна інформація.

– Де найнебезпечніше купувати товари? Це, так розумію, ринки і всякі продуктові точки на вулицях?

– Так. На вулиці – взагалі окрема історія. Тобто ми також такі речі не рекомендуємо купувати.

 

Зрозуміло, що ми звикли до купівлі овочів, і це нормально, що людина бачить одразу.

 

А от продукти, які перероблені, їх краще купувати в торгових мережах. Ринок – це проблема.

– Як можна простому споживачеві зрозуміти, що продукт небезпечний і його не потрібно брати?

– Візуально, знову ж таки, ми маємо можливість оглянути продукт на вигляд. Щоб він був нормального, типового кольору, щоб не було, наприклад, якщо вакуумне пакування, конденсатів.

Якщо конденсат є, це говорить про те, що герметичність упаковки порушена. Цілісність упаковки також перевіряємо, це гарантія якісного продукту.

 

Безперечно, перевіряємо термін придатності та слова «Вжити до:..» Тобто це найголовніше, на що має звертати увагу споживач.

Також, звичайно, не повинно бути якихось ознак цвілі. Якщо це продукт без упаковки, візуальний огляд теж потрібен. В крайньому разі можна попросити дати понюхати продукт. Запах свіжого продукту ми можемо визначити.

– Чи могли б ви дати читачам кілька порад: як і де потрібно купувати продукти, не боячись за своє здоров'я? Може, якийсь лайфхак чи спосіб.

– Найголовніший лайфхак – торгові мережі, перевірені магазини та марки. Ми знаємо, що у нас є нормальні великі компанії, які виробляють продукцію, вони давно на ринку та на слуху. Такі компанії найрідше пускаються «у всі тяжкі», тому що для них дуже важлива репутація, зіпсувати яку можна в одну секунду, а відновлювати доведеться набагато довше.

Також дивитися, де зберігаються продукти. Наприклад, якщо масло не в морозилці, то вже є питання. По суті, через таке порушення умов зберігання у цього продукту зменшується термін придатності.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень