«Музейні таємниці» Рівного розкрили в Мінкульті (ФОТО)

Унікальний глиняний експонат

Рівненський Обласний Краєзнавчий Музей долучається до ініціативи «Музейні таємниці» та розповідає історію свого експонату, пишуть на офіційній сторінці Міністерства культури України.

У фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею зберігається глиняна писанка XI-XII ст. з села Хрінники Демидівського району.

Експонат належить до колекції археологічних знахідок періоду Київської Русі (ХІІ ст.) Це рідкісна знахідка, адже до того писанки знаходили лише фрагментарно.



Писанка має форму невеликого яйця, виготовлена з глини стрічковим способом. У ширшій частині писанки розміщений невеликий отвір. Цим отвором вона настромлювалась на паличку під час нанесення поливи. Всередині писанка пустотіла. Виріб виконаний у поліхромній техніці. Колір поливи зелений, на нього накладений орнамент у формі фігурних дужок.

Нагадаємо, з нагоди Міжнародного дня музеїв Міністерство культури України ініціювало проведення безстрокового флешмобу «Музейні таємниці». У рамках цієї акції українські музеї презентують унікальні експонати, які до цього часу знаходились в закритих спецфондах та були невідомі широкому загалу відвідувачів.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень