Мобілізація в Україні: чи будуть депортувати чоловіків з-за кордону та вручати їм повістки в інших країнах

Військовозобов'язані повинні стати на облік

З початку 2023 року українські дипломатичні установи зобов’язані здійснювати військовий облік призовників і військовозобов'язаних громадян України за кордоном під час мобілізації..

Про це йдеться в урядовій постанові № 1487.

З початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, 9 373 людини не повернулися з-за кордону. Переважно це жителі Харківської, Тернопільської та Волинської областей, - йдеться у проміжному звіті ТСК,

Військовий адвокат Ярослав Жукровський пояснив, що положення про військовий облік за кордоном не є новим, і що його потрібно було робити разом із тимчасовим консульським обліком ще раніше. Про це пише Hromadske.

Згідно з постановою 2022 року, військовозобов'язані, які перебувають за кордоном понад три місяці, повинні бути зареєстровані у військових дипломатичних установах України за кордоном. Це стосується всіх переселенців, які від'їхали за кордон з початку повномасштабної війни.

Чому потрібно ставати на військовий облік в інших країнах

Дипломатичні установи в інших країнах повідомляють громадян України, які стали на консульський облік і досягли призовного віку, про початок призову військовозобов'язаних.

Дипломатичні установи можуть допомогти військовозобов'язаним повернутися до України, але це не примусова дія.

Військовий облік у дипломатичних установах фіксує присутність громадянина у військово-облікових документах консульств. Але це не слід плутати з проходженням військово-лікарської комісії або мобілізації.

Дипломатичні установи повідомляють про стан військового обліку територіальні центри комплектування. Зробити це вони мають упродовж семи днів після взяття на консульський облік або видалення зі списку військовозобов'язаних. 

Чи потрібно ставати на військовий облік за кордоном

Усі військовозобов'язані українці мають стати на військовий облік у країні, де вони знаходяться. Це стосується навіть жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Інші жінки можуть стати на військовий облік за кордоном за власним бажанням.

Чи вручатимуть повістки українцям, які виїхали

Ні. Бо за українським законодавством, закордонні представництва не можуть вручати повістки, оскільки це документ, яким людину запрошують до територіального центру комплектування для встановлення військових облікових даних або проходження військово-лікарської комісії.

Чи загрожує депортація військовозобов'язаним, які перебувають закордоном

Закон в Україні вимагає, щоб молоді хлопці, які тимчасово перебувають за кордоном, також зареєструвались у військовому комісаріаті іншої країни. Якщо цього не зробити, то це вважатиметься ухиленням від виконання військового обов'язку.

Але наразі за це не передбачені жодні покарання.

Щоб покарати людину за це, потрібні факти, що вона умисно порушила правила військового обліку, але це довести дуже складно. У дипломатичних установах за кордоном реєстрація у військовому комісаріаті - це просто формальність для отримання даних про громадян України. Тому ігнорування цієї норми не може бути підставою для депортації.

Джерело: «ТСН»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень