Мобілізований без досвіду і підготовки загинув у бою під Бахмутом через 5 днів: у Тернополі «труситимуть» командирів (ФОТО/ВІДЕО)

Загиблому було лише 33 роки

У бою на Сході України загинув тернополянин Богдан Покітко. 16 січня йому виповнилось 33 роки, він був підприємцем. Того ж дня на автобусній зупинці йому вручили повістку. Він пройшов медогляд і вже 18 січня став солдатом ЗСУ.

У Богдана не було жодного досвіду служби в армії

18 січня Богдана зарахували до складу роти охорони Тернопільського військкомату. Він стояв у караулах та брав участь у роздачі повісток. За свідченням близьких, він один раз виїжджав на полігон, та відстріляв не більше одного магазина, жодної іншої підготовки не було.

11 лютого Покітко отримав наказ поїхати на Донбас у бойову частину. Попри непідготовленість Тернопільський військкомат відправив бійця у на війну.

14 лютого Покітко зателефонував колегам зі Слов'янська і повідомив, що він з побратимами чекає нового командира і їх зарахують у 10-ту гірсько-штурмову бригаду.

 

Там його призначили піхотинцем, який мав виконувати завдання в першій лінії фронту.

Деякі бійці заявили, що вони обмежено придатні для перебування на «нулі», але Богдан вважав негідним оголошувати свою непідготовленість і без будь-яких скарг узявся до виконання наказу.

16 лютого Богдан Покітко загинув у бою

Родину Богдана шокувала трагічна звістка, адже вони знали, що він не був догів до виконання обов’язків на передовій. Зі слів рідних, він дійсно не мав жодних військових знань.

Своєї власної родини Богдан ще не встиг створити.

Зараз першочергове завдання – знайти і покарати винних, які допустили смерть Богдана Покітка. Його справа потребує розголосу, вважає журналіст Юрій Бутусов. Він каже, що керівництво центру комплектування і командири мають дати відповідь на такі запитання:

  1. Що призвело майже миттєво до загибелі?
  2. Хто конкретно відповідав за бойову підготовку перед виїздом?
  3. Чи буде порушена кримінальна справа?

Богдан не встиг створити власної родини. Але він залишив пам'ять, яку не можна забути і з якої мають бути зроблені конкретні висновки, і це важливо для суспільства, додав Юрій Бутусов.

Підтримує позицію родини загиблого бійця і міський голова Тернополя Сергій Надал. Він так прокоментував ситуацію:

- Я підтримую друзів і родичів Покітко Богдана Івановича, який загинув захищаючи Україну. Я направляю звернення у компетентні органи розібратися у цій ситуації.

 

Безумовно, на фронт мають іти люди, які пройшли відповідний вишкіл.

 

Життя Богдана це не поверне. Але якщо такий факт підтвердиться, будуть врятовані сотні життів наших воїнів, — зазначив міський голова.

Сергій Надал заявив, що направить запити в компетентні органи для з’ясування обставин загибелі бійця Богдана Покітка, який загинув майже одразу після прибуття на фронт.

- Справа Богдана Покітка має змусити командирів відповідально ставитись до найдорожчого – життя солдатів, зауважив Сергій Надал.

Джерело: censor

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень