Мобілізація в Україні: чи можуть з «білим квитком» призвати до армії та випустити за кордон?

Важливі деталі

В Україні під час загальної мобілізації та воєнного стану деякі військовозобов'язані чоловіки отримують так званий «білий квиток». Проте не всі його власники звільняються від мобілізації.

Що таке «білий квиток»

«Білий квиток» – документ, який видають призовникам військово-лікарські комісії. У деяких випадках він звільняє чоловіків від служби в армії, проте не в усіх.

У документі зазначено «категорію» придатності до служби та мобілізації залежно від виду та ступеня захворюваності. Її визначає ВЛК.

Існує 3 категорії:

  • обмежено придатний до військової служби,
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час,
  • непридатний до військової служби, знятий з військового обліку.

Тільки остання категорія повністю звільняє від мобілізації. А «обмежено придатні до військової служби» та «непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час» можуть служити й бути призваними під час мобілізації.

Однак ці люди не можуть бути мобілізовані у високомобільні десантні війська, плавсклад, морську піхоту, спецспоруди. Вони несуть службу у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Чи можуть власники «білого квитка» виїжджати за кордон

Чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права залишати Україну під час війни, однак є низка винятків.

Виїхати за кордон можуть ті, хто має посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, а також висновок військово-лікарської комісії про непридатність.

Таким чином, виїхати за кордон можуть лише власники «білого квитка» з категорією «непридатний до військової служби, знятий з військового обліку». Обмежено придатні у воєнний час не мають права на виїзд.

Джерело: Апостроф 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень