Мобілізація в Україні: що загрожує чоловікам за УХИЛЕННЯ від військової служби

Їх притягнуть до відповідальності

Чинне законодавство передбачає, що військовозобов’язані, які не з’явилися у військкомат після вручення повістки, несуть за це адміністративну відповідальність. Іноді така відповідальність може бути кримінальною.

Про це стверджує юристка Тетяна Козян, пише сайт PROГроші.

Повістки поділяються на кілька типів:

  • для уточнення даних;
  • про проходження медкомісії;
  • повістка про виклик на військову службу та мобілізаційне розпорядження.

Саме тому, якщо вам вручили повістку, то це не означає, що вас одразу мобілізують. 

 

Яка відповідальність за неявку до військкомату?

Відповідальність залежить від того, про який тип повістки йдеться. Наприклад, якщо у документі зазначено, що вам треба зʼявитися для уточнення даних, то неявка тягне за собою штраф. У такому випадку ви заплатите від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Однак якщо ви ухиляєтеся від військової служби після того, як пройшли медкомісію та отримали мобілізаційне розпорядження, то у такому випадку вам загрожує кримінальна відповідальність. Вас можуть позбавити волі на строк від 3 до 5 років.

- Небажання багатьох людей взаємодіяти з військкоматом часто пов’язане не зі спробою уникнути участі у захисті Батьківщини під час війни, а в побоюваннях зловживань та порушенні своїх прав.

 

Проте неявка у військкомат – не найкраще рішення, якщо повістка видана з дотриманням усіх процесуальних норм. Конструктивніше звернутися до адвоката, який спеціалізується на військових питаннях", – пояснює експертка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень