Міжнародна компанія збудує нові очисні для м. Рівне? (6 ФОТО)

«За крок до мрії» (с)

Власні очисні споруди можуть з'явитися незабаром у Рівному.

Про це йдеться в публікації на сайті «Рівнеоблводоканалу» про візит спеціалістів із Австрії.

Директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш -- у центрі

Повідомлення нам здається вартим того, аби його передрукувати повністю.

Далі подаємо текст згаданої публікації без змін:

За кілька кроків від давньої мрії: у Рівному вже скоро можуть з’явитися власні очисні споруди

Позитивна атмосфера іноземного візиту

Про необхідність будівництва у Рівному власних очисних споруд говорилося вже багато років. Однак з огляду на затратність проекту, який не витягнули б ні обласний, ні міський бюджети, ні тим більше за кошти самого підприємства, це тривалий час залишалося лише розмовами.

Три роки тому керівництво «Рівнеоблводоканалу» знайшло спосіб, як цей задум втілити в життя – кредит Європейського інвестиційного банку по Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України. Відтоді почалася кропітка робота із підготовки усіх необхідних документів. І лише тепер вона дала свої перші результати - цього тижня на підприємство завітала ціла група міжнародних  консультантів. 

 –  Співпраця   – це ключове слово, яке характеризує наш візит. Якби у банку не було серйозних намірів профінансувати цей проект, то і нас тут не було б, - ділиться враженнями від дводенної роботи на «Рівнеоблводоканалі» керівник групи консультантів Андреас Стойситс (Австрія) (на фото). Маю зазначити, що судячи із технічного завдання, яке ми отримали, тут має бути реалізований дуже серйозний проект. У цілому в мене склалося дуже позитивне враження про «Рівнеоблводоканал». Я побував на багатьох аналогічних підприємствах в Україні, але за два дні перебування тут я побачив очисні споруди на вул. Будівельників, каналізаційно-насосні станції і зрозумів, що ця компанія одна з небагатьох, яку можна назвати прогресивною. За останні кілька років тут було багато зроблено із модернізації водопостачання та водовідведення, але ще дуже багато треба і можна зробити, використовуючи сучасні технології.  Тож наша група тут, щоб допомогти ці напрацювання ще більше покращити.

Міжнародна група консультантів працюватиме на «Рівнеоблводоканалі» наступні сім місяців. За цей час спільно із представниками підприємства мають бути напрацьовані усі необхідні документи, які згодом подадуть в Європейський інвестиційний банк. Саме на їх основі банк і прийматиме рішення про виділення фінансування 

- В проекті, який ми пропонували до реалізації, окрім будівництва власних очисних споруд, було ще 11 різних напрямків, - пояснює директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш (на фото). Серед них каналізування мікрорайону Басів Кут, реконструкція трьох каналізаційних-насосних станцій в м. Рівне,  модернізація гощанських і квасилівських очисних споруд каналізації, модернізація двох водопровідних станцій м. Рівне, ремонт трьох водогонів і придбання телеінспекційної машини, яка дозволяє спеціальним роботом із камерою обстежувати всі підземні мережі. Ми, звичайно, будемо відстоювати кожен із цих пунктів. Однак не виключено, що в процесі роботи із групою консультантів, щось може відсіятися. Зрозуміла річ, що основний акцент все ж таки робитимемо на будівництві власних очисних споруд каналізації на  вул. Будівельників.

[media=148836] [media=148834]

За словами пана Карауша, загальна вартість проекту наразі остаточно не відома, оскільки попередні розрахунки робилися ще три роки тому. Відтоді змінилися і ціни, і валютний курс. Хоча контрольна цифра складає 19,9 мільйонів євро. Умови кредиту суттєво відрізняються від тих, які надають вітчизняні банки.

По-перше відсоткова ставка складає всього 2-3%, а по-друге він має пільговий період у вісім років. За цей час мають бути реалізовані усі заходи, які погодить Європейський інвестиційний банк.  Тобто, якщо мова іде про нові очисні споруди, вони мають бути побудовані і введені в експлуатацію. 

 

Повертати кредит потрібно буде впродовж 30 років. Сума на його погашення буде закладатись у тарифах.

 

За попередніми підрахунками, які проводили спеціалісти «Рівнеоблводоканалу», це приблизно додатково дві гривні до тарифу, який діяв в 2016 році.

 

Натомість ефект колосальний. Насамперед для екології та для зменшення витрат підприємства на перекачку стоків до очисних «Рівнеазоту», для зменшення втрат води, зменшення споживання електроенергії.

[media=148840] [media=148839]

До речі, за словами пана Карауша, будуватиме у Рівному очисні споруди, швидше за все, якась міжнародна компанія.

Оскільки однією з умов участі у конкурсі на будівництво є річний фінансовий оборот не менше 25 мільйонів євро та міжнародна фінансова звітність. А сам конкурс буде проводити банк.

Однак це плани ще не найближчого часу, адже підписання кредитної угоди із Європейським інвестиційним банком, за умови позитивного рішення, має відбутися лише у березні наступного року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень