Місяць у черзі, щоб лікар виписав парацетамол, - українці розповідають про медицину у Великій Британії

Кажуть, більшість наших співвітчизників будуть розчаровані

І радять перед поїздкою до Британії запастися аптечкою, адже звичних ліків тут в аптеках не знайдеш.

Після прибуття в Сполучене Королівство українцям настійливо рекомендують не затягувати і зареєструватися в клініці у GP (General practitioner) – «сімейного» лікаря загального профілю, який проводить огляди і попередні консультації. Він же виписує направлення до вузьких спеціалістів.

Національна медицина в UK безкоштовна, хоча за бажанням можна оформити собі страховку.

Середня вартість страховки - 60-90 фунтів на місяць. У будь-якому випадку необхідно буде звертатися до GP для реєстрації медичного випадку.

Після реєстрації можна звертатися за допомогою, але варто враховувати, що надати її в терміновому порядку не зможуть.

Як правило, вам потрібно буде записатися і чекати від 1 до 2 тижнів, особливо це стосується Лондона, де щільність населення дуже велика. Якщо ситуація серйозна, рекомендується дзвонити в невідкладну допомогу 111, щоб отримати термінову консультацію, в разі загрози життю і дуже термінової ситуації – викликати швидку допомогу за номером 999.

Якщо необхідна допомога в той самий день, є Walk-In центри. Потрібно прийти в поліклініку або найближчий госпіталь і чекати в порядку живої черги, коли у лікаря з'явиться вікно між записаними на прийом пацієнтами. Як правило, чекати доведеться довго.

Якщо говорити про сервіс, то однозначно він гарний. Це привітний персонал, чисті, доглянуті клініки зі зручностями для очікування: чисті туалети з умовами для інвалідів, місця для перекусів, зручні сидіння.

 

Ліки і рецепти

Потрібно попередити, що ситуація з ліками і рецептами кардинально відрізняється. Ви не знайдете звичних ліків на полицях аптек, як Валідол, Вугілля, Но-Шпа, Анальгін. Тому перша порада - запастися аптечкою на перший час перед приїздом, особливо це стосується антибіотиків, бо ніякі антибіотики у Великій Британії не можуть бути куплені без рецепта.

Щоб отримати рецепт від GP, вам потрібно пройти всю процедуру запису і прийому лікаря, а іноді і аналізів.

Домогтися рецепту на ліки практично неможливо, або направлення до іншого лікаря. Температура 40 - це не причина. Вам поралять: більше спіть, більше пийте води, ваші помічники з усіх питань ібупрофен і парацетамол, - ділиться досвідом українка Світлана Красовська.

Вона додає, що зробити МРТ або УЗД без направлення лікаря навіть платно неможливо. 

А ще можна через пару тижнів або місяців потрапити на прийом, а лікар випише парацетамол. Була у нас одна дівчина, якій вдалося «вибити» собі УЗД за пару місяців, але для цього їй довелося прибрехати і перебільшити свої симптоми, - розповідає наша співвітчизниця.

Втім, у медицини у Великій Британії чимало плюсів. Пацієнтам нагадують, що треба проходити різні обстеження, шлють смс. Також там можна безкоштовно отримувати певні таблетки, наприклад протизаплідні.

Джерело: РБК-Travel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень