Як виглядає Бахова гора - місце розстрілу 2,5 тисячі євреїв на Рівненщині (ФОТО)

У цьому місці побував молодіжний громадський активіст з Вараша Дмитро Бенько і поділився враженнями

На Бахову гору приїжджають євреї (фото http://polissya.net​)

Як повідомляє сайт "Історична Волинь", Бахова гора - це місце між селом Суховоля і селищем Рафалівка Володимирецького району на Рівненщині. Назване воно на честь селянина Бахова, якому належала колись земля у цьому місці. 29 серпня 1942 року на Баховій горі було розстріляно 2500 євреїв. Велика сім'я Бахова теж була розстріляна.

Дмитро Бенько з Вараша розпитав свою маму про цю історію. Поділився нею у соцмережі Фейсбук:

У 1942 році жителі села Рафалівка, німецькі поліцаї нищили своїх односельчан на цьому місці. Через понад 30 років, у 1972 році, Їзраїль, Польша, Німеччина та СРСР почали "копати" по цій справі. Всі, хто був причетний до загибелі людей, отримали по 15 років в'язниці. В Рафалівці залишився після 1942 року один єврей, який втік дорогою до знищення, всі роки ховався в лісі, а в 1970 році за його словами написали книгу.

Цей врятований єврей - Авраам Апельбаум.

Як повідомляє сайт  http://polissya.net, Авраама Апельбаума, тоді 17-річного юнака, врятувала сім'я Мельників з села Сопачів Володимирецького району. У 1999 році з нагоди відкриття пам'ятного знака на Баховій горі він разом з горупою євреїв приїжджав до Рафалівки. Пізніше у цьому місці побував і його внук - Омрі (на фото вгорі).

Оскільки варашцю Дмитру Беньку стало цікаво побачити Бахову гору, він із землячкою Вікою Олійник на велосипедах з'їздили у це місце. Як його шукали і що тут побачили, Дмитро Бенько написав так:  

На початку лісу за Суховолею повернули біля пам'ятника з траси, метрів 300-400 пішки до гори, і ми на місці. Огорожею відгороджена територія, де, скоріш за все, у 1942 році і відбувались всі події. На місці стоїть пам`ятник. Звернули увагу, що місце занедбане, брудно, не часто тут люди бувають. Зробили з Вікою віники, поприбирали, навели порядок. 

А ось що Дмитро Бенько з подругою побачили на Баховій горі:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень