Миші взимку страшні не тільки в домі. Як прогнати гризунів

5 способів вберегти плодові дерева від мишей і зайців

Плодові дерева в саду можуть постраждати взимку не лише від холодів і сонячних опіків, а й від гризунів. Якщо морози можна передбачити, а від сонячних опіків стовбури дерев легко врятувати побілкою, то передбачити набіги гризунів складно, але й виключати такого розвитку подій не можна.

Хто шкодить деревам

Восени закінчуються атаки комах-шкідників. Однак з настанням перших холодів на кору молодих дерев уже роблять замах  миші, зайці та інші дикі гризуни.

Насамперед потрібно подбати про яблуні та іргу, тоді як абрикоси, сливи та вишні тварини псують набагато рідше. А грушу взагалі практично не чіпають.

 

Захист плодових дерев

Існує декілька хороших варіантів. Починаючи від народних розробок і закінчуючи спеціальними ультразвуковими відлякувачами.

  1. Огородження або обмотка

Якщо набіги гризунів не рідкість, стовбури дерев обертають дрібною сіткою на висоту до 120 см, прикопуючи її в ґрунт на глибину до 30 см.

У хід йде пластикова або металева сітка чи укриття стволів руберойдом. Але щільні матеріали при настанні відлиги потрібно вчасно зняти, інакше дерево може спіткати перегрів або перезволоження. Набагато менше проблем завдає мішковина.

  1. Лапник (хвоя)

Лапником називають гілки хвойних дерев. Ними укривають стовбури молодих яблунь. Укриття споруджують на рівні 80 см мінімум, фіксуючи шпагатом.

  1. Відлякуючі засоби

Такі штуки можуть злякати зайців, але проти мишей можуть і не спрацювати. Найчастіше використовуються щільні чорні поліетиленові пакети, які розвішують на гілках, – на вітрі вони шелестять, ворушаться, чим і відлякують гризунів.

Також у хід йдуть бляшанки, а в нижній частині ствола розміщують пластикові пляшки з отворами, в яких складають таблетки нафталіну – гризуни його не люблять.

  1. Обробка

Допомагає обмазування із суміші глини та коров'яку (1:1) та 1 ст.л. карболової кислоти. Суміш готують із коров'яку та гашеного вапна (1:1) або просто наносять водно-дисперсійну фарбу, можна з добавками мідного купоросу, який не люблять миші.

  1. Приманки

Поряд із деревами розкладають приманки, що містять отруйні речовини. Це може бути будь-який препарат від мишей та щурів. Періодично ці приманки оновлюють.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень