Місцевий виробник тримається, але подорожчання певних продуктів не уникнути

Стабільності цін наразі не спостерігається

Воєнний стан безпосередньо позначився на вартості харчових продуктів. І попри вжиті урядом заходи, окремі позиції – дорожчатимуть. 

Наразі найменші коливання ціни спостерігаються у місцевих виробників у тилових регіонах. Їхня продукція у місцевих супермаркетах майже не подорожчала. 

До прикладу, у «яблучній столиці» країни Вінниці є значні запаси цукру та яблук. Тому вартість першого в нас майже не змінюється, а яблука подорожчали лише на 50 копійок за останній час (з моменту війни на 1,50 гривні). У цілому спостерігається помірне зростання цін на місцеві товари — до 5%, — йдеться у матеріалі УНІАН.

Натомість продукція з регіонів, де тривають активні бойові дії – дорожчають щодня. Подекуди навіть на 20%. 

Адже якщо підприємство має виробництво у зоні бойових дій, і навіть залишки не можливо забрати зі складу, продукцію замінюють імпортери з інших країн. Відповідно збільшується шлях доставлення й втримати ціну у такому разі – неможливо.  

Вартість продуктів залежить і від таких чинників:

  • вартість пального;
  • умов логістики;
  • ризиків перевезення товарів, які постачальники й виробники наперед враховують у ціну.

Як змінилися ціни за березень 2022 року

У березні проти лютого 2022 року ціни зросли на близько 2%. 

Так, гречка подорожчала на 7 гривень (50,5 грн за кг у лютому), олія зросла в ціні на гривню, і зараз коштує близько 57,1 грн за пляшку 850 мл. Борошно окремих виробників навіть подешевшало, на 70 копійок 

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень