Місце можна не тримати. Кого з мобілізованих можуть звільнити з роботи

Нова норма поширюється не на всіх

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким роботодавці можуть звільнити з роботи мобілізованого працівника, якщо його засуджено за невиконання наказу чи дезертирство. Робоче місце за такими мобілізованими можна не зберігати.  Про це йдеться у законі №8271. 

Гарантії, передбачені частинами другою і третьою цієї статті, не поширюються на осіб, які визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військових кримінальних правопорушень) під час особливого періоду і вирок стосовно яких набрав законної сили, - йдеться у статті 119 Кодексу законів про працю. 

Раніше була чинна норма закону, яка забороняє звільнення мобілізованих працівників із того місця роботи, на якому вони працювали до призову на службу до ЗСУ. Зокрема, ця норма закону поширювалася на працівників, які були призвані:

  • на строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або
  • прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладання нового контракту на проходження військової служби.

У законі йшлося, що на час дії особливого періоду або до дня фактичного звільнення за такими працівниками зберігалися їхні робочі місця та посади. Причому ця норма закону була обов'язковою для підприємств та установ усіх форм власності.

Тепер же новий закон вносить зміни до Кримінального кодексу України, а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інші законодавчі акти, які передбачають можливість звільнення мобілізованих працівників. Щоправда, не всіх, а лише тих, що були засуджені за дезертирство або невиконання наказу у воєнний час.

Гарантії, передбачені частинами другою і третьою цієї статті, не поширюються на осіб, які визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військових кримінальних правопорушень) під час особливого періоду, і вирок стосовно яких набрав законної сили, - йдеться у новій редакції статті 119 Кодексу законів про працю.

Джерело: судово-юридична газета

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень