Механізм «публічної повістки»: які зміни в мобілізації можливі в 2024

Законодавчо зміни поки не прийняті, однак в деяких регіонах реалізуються місцеві проєкти посилення повноважень ТЦК

Колаж: Главред

У 2024 році мобілізація триватиме, але деякі її особливості можуть суттєво змінитися. Військові та політики спільно розробляють оновлення до законодавства, пише видання Телеграф. Йдеться про два законопроєкти, в яких підіймаються питання відпусток, матеріального забезпечення військових, скорочення переліку людей з відстрочками та посилення відповідальності для ухилянтів.

Про ще одну новинку — механізм «публічної повістки» розповів «РБК-Україна» колишній представник президента у Верховній раді Федір Веніславський (на момент коментаря він ще обіймав цю посаду).

Це можливість вручати повістку не особисто, а через e-mail чи рекомендованим листом.

 

При цьому вручення повісток можливе буде не тільки представниками ТЦК, а й місцевим самоврядуванням та органами виконавчої влади.

Серед інших ідей, за даними ВВС Україна, скасування відстрочки при отриманні 2 та 3 вищої освіти, військовий облік для іноземців, скорочення переліку людей, які можуть отримати відстрочку через догляд за людиною з інвалідністю.

Можливості ТЦК з перевірки документів та проведення заходів мобілізації планують розширити, а громадян зобов'язати показувати військово-облікові документи на вимогу. Таким може стати «Сертифікат захисника» в Дії, який потрібно актуалізувати кожні 60 днів. 

Наразі законопроєкти ще знаходяться на стадії розробки. Наразі важливою проблемою армії є комплектація за принципом кількості, а не якості. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень