Що очікувати рівнянам від змін у медицині

Останнім часом медична галузь Рівненщини змінилася на краще — будуються амбулаторії, модернізуються лікарні, закуповується нове обладнання, зростають зарплати медиків

Завдяки урядовим програмам у 2019 році реформа медицини продовжиться.

Цьогоріч в уряді ставлять собі за мету забезпечити кожному українцю можливість одержання вчасно кваліфікованої медичної допомоги. Іще одне з головних завдань урядовців - медичні працівники мають отримувати гідний заробіток.

- Наша координаційна робота має полягати в єдиному: якість медичної галузі має бути змінено, умови роботи лікарів, зарплати повинні бути змінені. Ми продовжуємо змінювати принцип роботи медичної системи. Втілені нами зміни в системі охорони здоров'я вже дають позитивні результати і для лікарів, і для пацієнтів, - наголошує Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

ЗАРПЛАТИ ЛІКАРІВ ПО 16 000

Власне, зарплати медиків почали збільшуватися ще влітку року. Першими це відчули у своєму гаманці лікарі первинної медико-санітарної допомоги. Зарплати сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів на Рівненщині збільшилися у 2-2,5 раза. Наприклад, уже декілька лікарів у комунальному неприбутковому підприємстві "Рокитнівський районний ЦПМСД” одержують 13-15 тисяч гривень. Така ж ситуація і в іншому північному районі області.

– Дев’ятеро лікарів первинки, а це – сімейні лікарі, терапевти та педіатри набрали максимальну кількість пацієнтів і отримують по 16 тисяч гривень, – розповідає директор КНП «Зарічненський Центр первинної медико-санітарної допомоги» Михайло Машталяр.

 

ВІЛЬНО ОБИРАТИ ЛІКАРЯ

До речі, підписання декларацій із лікарями - одна з докорінних змін у сфері охорони здоров’я, які запроваджені й реалізовуються урядом Гройсмана. Починаючи із минулого року, жителі Рівненщини можуть вільно, без обмежень щодо “прописки” чи прив’язки до місця проживання, обрати того сімейного лікаря, робота якого вдовольняє.

За останніми даними обласного управління охорони здоров’я, декларації із лікарями уклали 65% жителів Рівненської області. Віднині лікар вестиме всю родину, матиме повну картину щодо захворювань сім’ї, спостерігатиме за дітьми із малого віку, забезпечуватиме профілактику.

Через реформування первинної ланки медичної допомоги уряд змінює принцип фінансування галузі - для лікування кожного пацієнта Національна служба здоров’я направлятиме кошти до конкретного медичного закладу.

Цей новий принцип дозволив змінити і принцип оплати праці медиків, суттєво збільшувати розмір зарплат. І відтепер лікарі будуть напряму зацікавлені надавати якісно лікувати, надавати медпослуги, щоб пацієнти залишалися, щоб їх кількість навпаки збільшувалася.

 

ДОСТУПНІ ЛІКИ

Іще одна якісна кардинальна зміна - збільшення фінансування програми “Доступні ліки”. Уряд дбає про те, щоб люди із хронічними захворюваннями мали змогу одержувати ліки в аптеці безкоштовно або з невеликою доплатою.

Дію програми розширили до 261 препарату від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу.

 

Варто відмітити, що 59 препаратів із переліку є повністю безоплатними.

Нині в уряді працюють над розширенням переліку препаратів програми “Доступні ліки” і спрощенням процедури їх одержання. Зокрема, із квітня цього року ліки виписуватимуть за електронним рецептом, що дозволить отримати їх навіть в аптеці іншої області.

 

РЕФОРМА ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЦИНИ

Стан справ, що нині спостерігається у швидкій медичній допомозі, є небезпечним для пацієнтів, для яких кожна хвилина може коштувати життя.

Уже цього року уряд розпочне реформування “швидкої” допомоги в екстрену медицину. У Вінницькій, Тернопільській, Полтавській, Одеській, Донецькій областях та місті Києві будуть модернізовані диспетчерські служби.

Для цих регіонів також буде придбаний новий автотранспорт із сучасним обладнанням. А для бригад екстреної допомоги влаштують додаткове навчання. Звісно, що працівники екстреної медицини одержуватимуть вищі зарплати.

На реформування екстреної медицини із держбюджету буде виділено 1 млрд гривень.

 

БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА

Таку ж суму передбачено і для урядової програми “Безкоштовна діагностика”. Під час процесу лікування на різноманітні аналізи, дослідження пацієнти витрачають чимало коштів.

Задля зменшення витрат українців

із 1-го липня запроваджена можливість безкоштовно діагностуватися за направленням сімейного лікаря. Ця програма поширюватиме свою дію на понад 80% усіх досліджень.

До урядової програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно.

 

СУЧАСНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ДОПОМОГА     

Задля лікування серйозних захворювань із 2017 року в Україні створюються медичні заклади, оснащені сучасним спеціалізованим обладнанням. Розбудовується мережа центрів кардіо-судинної хірургії – один із таких відкрито й у Рівному. Уряд щороку виділяє кошти для закупівлі ангіографів для їх оснащення. За допомогою цього обладнання буде врятовано життя тисячам людей, що страждають на серцево-судинні захворювання.

Також добудовуються нові перинатальні центри, де сотні малюків, що поспішили народитись, матимуть шанс на життя. Минулого року було відкрито такий центр у Львові, невдовзі запрацює ще один – у Луцьку.

- Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи, - зауважує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Ольга КОВАЛЬЧУК

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень