Медики Рівненщини мають пільги на паркування, страхування та вихід на пенсію

А ще – тривалі й не дуже, додаткові відпустки

Фото ілюстративне, УНІАН

Медики мають право на додаткову відпустку, пенсії на пільгових умовах та інші преференції. Про пільги на які можуть розраховувати медпрацівники розповіли у Рівненській ОДА.

Додаткова відпустка

 

Робота медиків надзвичайно важлива, адже від цього часто залежить здоров’я і навіть життя мільйонів людей. Звідси і надзвичайно високе емоційне навантаження, нічні чергування, частий контакт з інфікованими пацієнтами та підвищений ризик захворіти.

За важкі умови праці

Є список професій та посад зі шкідливими і важкими умовами праці (Список №1), а також окремий список професій і посад з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням (Список №2).

Медичні працівники з цих списків, окрім основної щорічної відпустки, мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими й важкими умовами праці або за особливий характер праці відповідно. Максимальна тривалість такої додаткової відпустки – 35 календарних днів, утім тривалість для кожного працівника визначається у колективному договорі.

За ненормований робочий день

Крім того, щорічна додаткова відпустка передбачена для медиків з ненормованим робочим днем. Тривалість такої відпустки – до 7 календарних днів. Список посад медпрацівників з ненормованим робочим днем також має бути зазначений у колективному договорі.

За безперервну роботу

Право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю три календарні дні за безперервну роботу понад 3 роки мають такі медичні працівники:

- лікарі дільничних лікарень, головлікарі та лікарі амбулаторій, розташованих у сільській місцевості, лікарі загальної практики (сімейні лікарі) та медичні сестри загальної практики – сімейної медицини, завідувачі терапевтичних і педіатричних відділень поліклінік, керівники амбулаторій та відділень сімейної медицини;

- медпрацівники бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, медичні працівники оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, медичні працівники відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Фото ілюстративне, з Мережі

Працівникам протитуберкульозних закладів

Через підвищену небезпеку інфікування окремі працівники протитуберкульозних закладів мають право на щорічну відпустку збільшеної тривалості.

36 календарних днів замість звичайних 24 робочих днів можуть відпочивати працівники протитуберкульозних закладів, які:

- надають медичну допомогу хворим на туберкульоз;

- працюють з живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, які їх містять;

- доглядають  за хворими на туберкульоз та/або прибирають приміщення, у яких перебувають такі хворі.

45 календарних днів щорічної відпустки можуть використати у літній або будь-який зручний час працівники протитуберкульозних закладів, які мають професійне захворювання.

Зазначимо, що у разі використання щорічної відпустки збільшеної тривалості (36 або 45 календарних днів) працівники протитуберкульозних закладів не можуть претендувати на інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Пільгові умови отримання пенсії

 

Медичні працівники мають право на пільгові умови отримання пенсії. Утім, все залежить від закладу охорони здоров’я і займаної посади.

Пільги за вислугу років

Медики, які працюють у певних закладах охорони здоров’я і на певних посадах, можуть вийти на пенсію раніше завдяки пенсії за вислугу років. Основна умова для отримання такої пенсії – спеціальний стаж роботи лікарів і середнього медичного персоналу, напрацьований у:

- лікарняних закладах, лікувально-профілактичних закладах особливого типу, лікувально-трудових профілакторіях, амбулаторно-поліклінічних закладах, закладах швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладах переливання крові, закладах охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладах, установах з проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби і територіальних органах Держсанепідслужби, діагностичних центрах;

- медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК) та бюро судово-медичних експертиз.

Стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам:

з 1 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року необхідно мати – не менше 25,5 років спеціального стажу;

з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року – не менше 26 років;

з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року – не менше 26,5 років;

з 1 квітня 2018 року по 31 березня 2019 року – не менше 27 років;

з 1 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року – не менше 27,5 років;

з 1 квітня 2020 року по 31 березня 2021 року – не менше 28 років;

з 1 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року – не менше 28,5 років;

з 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року – не менше 29 років;

з 1 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року – не менше 29,5 років;

з 1 квітня 2024 року або після цієї дати – не менше 30 років.

Спеціальний стаж повинен бути підтверджений у трудовій книжці.

Фото ілюстративне, з Мережі

Пенсія за віком на пільгових умовах

Робота медиків входить до переліку робіт, що за умовами праці прирівнюються до тяжких і шкідливих (Список №1) та особливо тяжких і шкідливих (Список №2). Відповідно до цього, медики певних професій або посад і закладів охорони здоров’я можуть піти на пенсію за віком на пільгових умовах:

після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків (з яких не менше 10 років на зазначених роботах), і не менше 20 років у жінок (з яких не менше 7,5 років на зазначених роботах).

Якщо у Списках № 1 і № 2 не зазначається професія або посада, то пільга поширюється на всіх медичних працівників закладу або напрямку незалежно від їхньої професії чи посади.

Інші пільги для медиків

 

Медичні працівники також мають право на:

- обов’язкове страхування коштом власника закладу у разі заподіяння шкоди їх життю і здоров’ю при виконанні професійних обов’язків;

- соцдопомогу від держави у разі захворювання, каліцтва або в інших випадках втрати працездатності, що настала у зв’язку з виконанням професійних обов’язків;

- безкоштовне паркування транспортних засобів у спеціально відведених для цього місцях у разі: обладнання транспортного засобу, яким керує медичний працівник, спеціальним розпізнавальним знаком встановленого законодавством зразка; розміщення на автомобілі спеціальної наліпки із зазначенням контактного телефону медичного працівника, який керує цим авто. Власники спеціально відведених майданчиків для паркування мають забезпечити і виділити в межах майданчиків місця для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують медпрацівники.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень