Медики назвали нетипові симптоми коронавірусу

Медики усе частіше помічають «коронавірусні пальці»

Найбільш поширеними симптомами коронавірусу є лихоманка, сухий кашель та задишка.

Утім, усе більше медики з усього світу повідомляють про рідкісні симптоми. COVID-19 не припиняє дивувати та лякати. Associated press пише, що серед рідкісних симптомів:

  • Втрата нюху;
  • Нудота;
  • Діарея;
  • І усе частіше – різноманітні шкірні проблеми;

"Коронавірусні пальці" Фото AP.

Так, дерматологам тепер доводиться часто оглядати пальці ніг. Пацієнти з COVID-19 регулярно надсилають фото електронною поштою чи скидають відео.

Випадків побільшало після того, як зросло занепокоєння, що симптоми нового коронавірусу можуть з’явитися у неочікуваних місцях.

Бостонська дерматологиня Естер Фрімен з поширенням пандемії очікувала від пацієнтів скарг на шкіру. За її словами, коли люди хворіють на віруси, то можуть виникати різні види висипу.

Але я не очікувала, що це будуть пальці, - каже Фрімен. Вона працює у Массачусетському госпіталі загального профілю.

"Коронавірусні пальці". Фото AP.

За останні кілька тижнів дерматологині довелося за допомогою запровадженої нині в США телемедицини оглянути більше пальців на ногах, ніж за всю її кар’єру.

Це явище дослівно звучить, як «СOVID-пальці» або ж «коронавірусні пальці». Це запалені червоні набряки на пальцях ніг, які виглядають наче обмороження. Подібні явища медики зазвичай зустрічають у людей, які довгий час були на морозі.

Іноді пальці сильно чухаються, кажуть пацієнти.

Нині у США з такими пацієнтами роблять наступним чином: закликають не бігти до лікаря, а спочатку проконсультуватися з ним онлайн.

Зазначається, що в одній з італійських лікарень медики оглянули 88 пацієнтів з новим коронавірусом. У 1 з 5 був якийсь шкірний симптом. Переважно це червоні висипи на тілі.

В іншому випадку іспанські лікарі повідомили про цілий «ланцюг» із 375 хворих на коронавірус, які скаржилися на шкіру. Від кропив’янки до висипів, як при вітряній віспі. Ну і, звісно ж, набряки на пальцях ніг – так звані «коронавірусні» пальці.

"Коронавірусні пальці". Фото AP.

Велика кількість фото почервонілих пальців ніг і висипів у соцмережах, а також у чатах лікарів уже дозволяє розпізнати саме симптоми коронавірусу.

Поки що зв’язок «коронавірусних» пальців і самого СOVID-19 лише планують досліджувати.

«Коронавірусні пальці» - це запальна реакція, кажуть медики. Однак, як саме вони проявляються у хворих на коронавірус пацієнтів – це поки таємниця. Є пацієнти, в яких «обмороження» є єдиним симптомом. В інших воно проявляється через кілька тижнів після основних симптомів.

Серед теорій:

Це просто запалення, яке викликає інфекція, а не вірус. COVID-19 може подразнювати слизову оболонку судин в шкірі чи утворювати мікроскопічні згустки крові, що й призводить до запалення.

Водночас, доктор Фрімен радить не панікувати. Більшість пацієнтів із такими пальцями хворіли не сильно.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень