Матриця дала збій: на Закарпатті шахрай оформив онлайн-кредити на 37 ромів і привласнив собі 174000

Через Moneyveo

Картина маслом "Цигани і Шахрай"

У Національну поліцію України звернувся громадянин ромської національності із Закарпаття. У своїй заяві він вказав, що невідомі вкрали з його банківської картки 4 тис. гривень.

В ході розслідування з'ясувалося, що хтось використовував персональні дані ромів, щоб оформляти на них онлайн-кредити на сайті Moneyveo.

Всі потерпілі були власниками карт Приватбанку і, отримавши по суду доступ до даних, що охороняються банківською таємницею, правоохоронці встановили підозрюваного, який був кінцевим вигодонабувачем афери.

У загальних рисах, схема шахрайства виглядала наступним чином: без відома потерпілих, шахраєві вдалося заволодіти їх персональними даними, включаючи паспортні дані і код платника податків, а також дублікати банківських карт і sim-карт, прив’язаних до них мобільних номерів. 

 

У матеріалах судового провадження не розкривається джерело походження цих даних, але при великому бажанні, подібні відомості можна знайти і придбати в інтернеті. 

 

Використовуючи доступні йому персональні дані, зловмисник оформлював онлайн-кредити на сайті Moneyveo.

 

Далі, за допомогою дубліката сім-карти жертви, шахрай реєструвався зі свого мобільного телефону в системі онлайн-банкінгу Приват24 і перекладав отриманий займ з карти жертви на свій рахунок. 

 

Іноді, частина грошей він переводив у готівку в одному і тому ж банкоматі міста Мукачево, що, звичайно ж, було не дуже розумно з його боку і зіграло на руку слідству.

 

Всього жертвами шахрая опинилися 37 ромів, кожен з яких «заборгував» сервісу Moneyveo від 1700, до 8250 гривень. Загальна сума заподіяного збитку склала понад 174 тис. Гривень.

Цікаво, чи знають наші цигани, що вони "РОМИ"? Хто це взагалі придумав і чому всіх нас раптом змусили вживати слово, якого ніколи раніше не було в українській?

Коли правоохоронці пред'явили шахраєві підозру в порушенні Кримінального кодексу України за статтями 190 (шахрайство), ст. 200 (незаконні дії з платіжними документами, банківськими картами і електронними платежами) і ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних систем), підозрюваний розкаявся і став співпрацювати зі слідством.

За сукупністю статей, суд визначив обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі, терміном на 5 років.

 

Однак замість такого суворого, але справедливого покарання, в результаті шахрай отримав лише випробувальний термін – 2 роки, протягом яких він може залишатися на свободі, якщо повторно не зробить аналогічного злочину.

 

Підставою для такого рішення стала згода про добровільне визнання провини між прокурором і обвинуваченим.

.Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень