Мандруємо Рівненщиною: що цікавого можна подивитись туристам у Гощі

Перша згадка у літописах про Гощу датується 1152 роком

Гоща - це райцентр Рівненської області, розташований обабіч київської траси за 33 кілометри від Рівного.

Гощанський парк

Гощанський парк — пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні.

Гощанський парк закладено у XVIII ст. Найбільша його цінність — рідкісні породи дерев, завезені сюди з багатьох країн південної півкулі. На порівняно невеликій площі, близько 7 га, тут зберігся 51 вид рідкісних чагарників та дерев.

За часів польської влади, у 30-х роках, паркова територія була огороджена, а при вході її охороняв вартовий солдат.

Прикрасою парку є екзотичне дерево гінкго — нащадок буйних лісів третичного періоду. На перший погляд воно нагадує хвойні породи дерев, але придивившись, видно на гілках дрібненькі листочки. Дерево не має стрункої крони, не горить.

На території України гінкго росло у дольодовиковий період.

Тут є і уродженець приатлантичних районів Південної Америки — болотний дуб з кроною пірамідальної форми, і червонолистий клен Шведлера, і сосна Веймутова з дрібною шовковистою хвоєю та довгими вузькими шишками, і софора японська, що нагадує білу акацію, але не має колючок, а кора на її гілках зеленого кольору.

Садиба Валевських

Палац поміщиків Валевських, яким з 1840-х років належав маєток в Гощі, побудований в стилі шале - альпійського будиночка з фахверковим фасадом і мансардним поверхом. Сама будівля розміщена на території парку.

Колись палац був дуже красивий й мав притаманні лише йому архітектурні форми.

Але в радянські часи його з одного боку обклали звичайною облицювальною плиткою, що перетворило маєток на ординарний будиночок соціалістичної епохи.

Донедавна тут розміщувалась районна бібліотека. Але нині будівля пустує. Є певні ознаки реставрації, проте, судячи з усього, коштів на неї поки немає.  

Михайлівська церква

Михайлівська церква Свято-Покровського монастиря у Гощі була заснована у 1639 році смоленською кастелянкою Регіною Соломирецькою-Гойською. При храмі була також школа та монастир.

Також засновниця подарувала святині ікону Божої Матері «Заставську» (монастир був за ставами).

У 1888 році була проведена реконструкція церкви.

Особливістю Михайлівської церкви є унікальний сонячний годинник, який стоїть тут ще з 17 століття.

За часів Радянського Союзу чоловічий монастир ліквідували, а приміщення використовувались для громадських та господарських потреб. У 1991 році на засіданні Священного синоду Української Православної Церкви  прийнято рішення у стінах колишнього чоловічого монастиря відкрити Свято-Покровський жіночий монастир.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень