Люди в м. Рівне колись «мислили масштабно і мітили в красу»? Дещо про пам’ятник О. Дундичу (ФОТО)

І не тільки

Іноді ми бачимо, як люди роблять щось неймовірне. Наприклад, худнуть на 40-60 чи навіть більше кг. І роблять це тоді, коли в них ніхто вже не вірить.

Ви, мабуть, і самі можете згадати когось із вашого життя, хто був уже в загальному сприйнятті – закінченим алкоголіком і валявся, умовно кажучи, п’яний на вулицях. Чи не умовно. А потім брав і підіймався, і переставав пити. І починав нове життя.

Аналогічне щось у різні часи траплялося з тими чи іншими державами, які раптом брали і з «міжнародних посміттюхів» та ізгоїв перетворювалися на провідні країни, як мінімум, у своїх регіонах. І буквально – розквітали.

Це колишній "Комбінат шкільного харчування", який колись успішно приватизували "ефективні власники". Років 25 тому. Отримавши повний контроль над територією між ЦУМом та парком ім. Шевченка

Напевно, щось подібне можливе і з містами. Наприклад, із м. Рівним, але…

Щось не виходить. Цілі квартали стоять і буквально виють про необхідність реконструкції: знесення «мотлоху» і розчищення місця під щось цікаве, достойне. Щось таке, що змусило б сюди приїжджати людей і дивуватися та захоплюватися, але…

У влади ні на що подібне ніколи немає грошей.

Усе віддається на відкуп «ефективному приватному власнику», який ефективно всюди, де бачить, будує і втискує коробки та паралелепіпеди, обклеєні пінопластом.

На те ж, щоб зібрати забудовників і виробити з ними чіткі правила гри та змусити їх будувати хоч щось більш-менш пристойне і хоч трохи відмінне від «коробок», у влади кебети чомусь не вистачає.

 

Та й бажання. Швидше за все.

Фото "Рівне вечірнє"

Згадати про це змусило повідомлення в групі «Старе місто: Рівне історичне».

Alex Kurtser у ній повідомляє:

Alex Kurtser

1948р. Ескізний проект пам'ятника Олеко Дундичу в Рівному, архітектора Жукова А.Ф. Дундич – більшовицький командир, що загинув при штурмі Рівного в 1920р., під час «польсько-радянської війни».

В групі одразу почали розказувати, яким поганим чоловіком був О. Дундич, за яких обставин його застрелили і т.д., але багатьох зацікавило:

А де це в Рівному взагалі планували встановити такий пам’ятник і створити ось таку площу?

Просто уявіть, що б ми десь мали таку вражаюче красиву будівлю, яка б дугою огинала грандіозний майдан, де б навіть великий кінний постамент виглядав не настільки вже й великим.

 

Де це взагалі могло б бути в Рівному?

У тій самі групі "Старе місто. Рівне історичне" колись також викладали й такий архітектурний проєкт забудови центральної частини м. Рівне

Відповіді на це запитання ніхто не дає, бо, швидше за все, ескізний проєкт архітектора Жукова робився не під якесь конкретне місце.

Не факт, що той Жуков взагалі коли-небудь бував у нашому місті.

Точно відомо, що він народився у Варшаві, а помер у Москві, де й прожив більшість свого життя, будучи одним із представників т.з. «сталінського класицизму» в архітектурі, але…

Все-таки шкода, що такої площі, як він нарисував, у нашому місті ніхто тоді не збудував.

Пам’ятник Дундичу можна було б змінити зараз на пам’ятник Тютюннику, але сама площа, вона б залишилася і виглядала, погодьтеся, – вражаюче.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень