Лукашенко у Рівному розповів про підроблені на Донбасі та в Криму українські гривні

Та пояснив процес обміну в банках області пошкоджених банкнот

Купюра, яку хотіла обміняти мешканка Сарн. Фото із групи "Сарни як вони є" у facebook.

Днями у соціальних мережах мешканка Сарн, що на Рівненщині, порушила тему обміну пошкоджених грошей:

«Випадково пошкодила 500 грн, звернулась до «Приватбанку», там мене (ввiчливо) послали в «Ощадбанк». В «Ощадбанку» мене здивували так, що відходжу вiд шоку ще й досi. Обмін купюри буде через півроку. При тому, що купюра має неушкоджений номер та на наявність фальшу пройшла через ультрафiолет. Як же так можна з людьми....?! Ще й до всього, мiнус 10% забере банк. Це тiльки в Сарнах таке робиться, чи всюди?»

Ми запитали про обмін пошкоджених грошей у фахівців.

Купюра, яку хотіла обміняти мешканка Сарн. Фото із групи "Сарни як вони є" у facebook.

Ось, що нам розповів начальник відділу грошового обігу та касових операцій філії рівненського управління АТ «Ощадбанк» Сергій Лукашенко:

Будь-який банк зобов’язаний приймати купюри національної валюти для здійснення різних операцій. В тому числі і для обміну зношених купюр на придатні до обігу.

 

При цьому обов’язковою умовою для прийняття цих купюр повинна бути їх однозначна платіжність та однозначна справжність. Купюра, до речі, повинна бути на 55 % цілісна.

 

Операція обміну безкоштовна. Тобто банк не може стягувати якийсь відсоток. Якщо немає ніяких підозр, то купюру обмінюють відразу.

 

Якщо ж треба експертиза, то все має бути задокументовано. При вилученні купюри на дослідження оформлюється відповідна довідка. Копія такої довідки видається людині, яка хоче ці гроші обміняти.

Є пояснення тому, що банкіри нині дуже обережні з обміном пошкоджених валют. Ось, що каже Сергій Лукашенко:

Є випадки, коли на окупованих територіях України певну частину коштів української валюти фізично пошкодили. Купюри поливали спеціальною фарбою. Пошкодження таких купюр можна візуально виявити. Там краї купюри мають інший колір. Якщо такі гроші виявляються, то їх треба відправляти на експертизу у Нацбанк.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень