Літературний десант у Рівному

Цієї суботи у місті відзначать 30 років з дня заснування Рівненської обласної національної спілки письменників

Спілка письменників Рівненщини отримала новий подих. Принаймні так вважає в.о. голови Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Ірина Баковецька. За її словами, новий поштовх у літературні кола принесла активізація молодих письменників та молоді зокрема.

Так, серед останніх  досягнень спілчан Ірина Баковецька відзначила видання книги пам’яті «Революція гідності. Війна» куди увійшли твори всіх членів спілки письменників у Рівненській області, у ній зібрано поезію, пісні, прозу 117 авторів. Прикметно, що це видання уже презентували у кожному районі Рівненщини, декількох областях України та у столиці. Також примірники книги пам’яті подарували у нашій області усім родинам загиблих учасників Революції гідності та АТО.

На сьогодні ж найбільшою проблемою спілки письменників лишається фінансування. За словами Ірини Баковецької, єдиний, хто у спілці отримує зарплату – це голова спілки, і мова іде про суму близько 1600 гривень. Щодо допомоги з боку місцевої влади, то фінансування спілки не є їх сферою, розповідає Ірина Баковецька:

Абсолютне припинення, можна сказать, фінансування. Рівненська влада не має до цього ніякого відношення. Вона мала відношення, і фактично має абсолютно пряме відношення до книговидання спілчан. На жаль, наші рівненські письменники, члени НСПУ, обділені увагою влади, - каже Ірина Баковецька. 

Серед іншого пані Баковецька висловила сподівання, що найближчим часом вдасться налагодити більш тісну співпрацю з місцевою владою. Ірина Баковецька висловила побажання, аби кожен член спілки міг хоча б раз на два три роки видавати книжку за бюджетний або державний кошт.

До слова, стати членом спілки письменників доволі не просто, і цей процес подекуди може розтягтися на роки. На сьогодні ж Рівненська організація Національної спілки письменників налічує 59 членів.

Щодо планів спілки письменників на майбутнє, в.о. її очільника відзначає відновлення випуску літературно-краєзнавчого журналу «Погорина», що є для Рівненщини давньою традицією. Також спілчани у розмові із владикою Іларіоном отримали згоду на видрук книжок місцевих авторів духовної тематики та книг про УПА.

Ну а вже цими вихідними у Рівному відбудуються урочистості із нагоди 30-річчя Рівненської обласної організації Національної спілки письменників. З цієї нагоди у місто приїде чимало відомих письменників та літераторів з усієї України. Головне дійство з відзначення річниці відбудеться у Міському Будинку Культури, що у парку Шевченка, розповідає в.о.голови спілки Ірина Баковецька:

Захід передбачає концертну програму, виступи місцевої влади, виступи наших письменників. Запрошені абсолютно усі голови спілок України (ред. - з інших областей). Запрошені відомі письменники на кшталт Леся Мудрак, Олександр Косенко, Сергій Пантюк, - каже Ірина Баковецька.

На превеликий жаль, не приїдуть до нашого міста голови спілок письменників з тимчасово окупованих території Донецької та Луганської областей.

Отож, відзначення 30-ої річниці з дня створення на Рівненщині спілки письменників відбудеться цієї суботи о 12 годині дня у МБК.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень