Лис, Ведмідь, Вовк: кому в Україні давали прізвища, пов’язані з тваринами?

Деякими прізвищами наші пращури хотіли відвернути від людини нечисту силу

Серед великої кількості найрізноманітніших українських прізвищ є і ті, що пов’язані з назвами тварин. Однак вибір того чи іншого звіра для прізвища був невипадковим. Наші пращури вибирали їх за характером людини або її поведінкою, або навіть зовнішнім виглядом.

При формуванні прізвище або прізвиська враховували як практичність, так і символічне значення. 

Нерідко людям давали прізвища, що походять від страшних та грізних тварин, яких усі боялися. І це недарма. У такий спосіб предки хотіли відвернути нечисту силу від людини. Звідси пішли прізвища Вовк, Ведмідь тощо.

Водночас деякими прізвищами намагалися підкреслити особливість людини. Наприклад, ті, хто відрізнявся хитрістю і розумом, могли отримати прізвища Сова або Лис/Лиса.

Також прізвище, що походить від тварин могли отримати люди, схожі на ту чи іншу тварину зовні. Або певна риса характеру могла стати причиною отримання такого прізвища. Наприклад, Заєць — боягуз.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень