Ліки в українських аптеках мають подешевшати. У Верховній Раді погодили важливі зміни

Адже окремі препарати в нашій країні в рази дорожчі, ніж в Євросоюзі

Фото ілюстративне. Ліки
Фото ілюстративне. Ліки

В Україні дозволили паралельний імпорт ліків. Механізм запрацює з 1 січня 2025 року. Нардепи ухвалили закон №11173 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо паралельного імпорту лікарських засобів)».

Паралельний імпорт передбачає завезення ліків в Україну не лише через офіційних виробників-експортерів, а також через уповноважених виробником дилерів.

Необхідність впровадження змін аргументують тим, що окремі препарати в Україні коштують дорожче, ніж в країнах ЄС. Паралельний імпорт дозволить зменшити бюджет закупівлі препаратів у європейських країнах. Загалом такі зміни в Україні погодили ще в липні 2022 року, але вони мають набрати чинності лише через 30 місяців після воєнного стану. А необхідність здешевити препарати є вже зараз. 

Водночас потреба в цьому механізмі є дуже гострою саме зараз, в умовах війни і тому доцільно ці механізми запровадити з 1 січня 2025 року, раніше дати, коли буде введено в дію решту положень закону «Про лікарські засоби», а саме через 30 місяців після завершення воєнного стану, – зазначається у пояснювальній записці.

У зв'язку з подорожчанням ліків українці стали менше купувати їх в аптеках. За підсумками 2023 року середня ціна одного препарату в аптеці складає 142 гривні 96 копійок, і це практично на третину більше ніж було за підсумками 2022 року. 

Джерело: Бізнес Цензор

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень