Страждання жінок-військових, «легендарні» ліфчики та що не так із ЗСУ (ФОТО)

Як у війську з бюстгальтерами?

В лавах ЗСУ нині служить більше ніж 38 тис. жінок, 7 тис. з них - від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Загалом, разом з цивільними, у ЗСУ нині - понад 50 тис. жінок, - такі останні цифри щодо кількості жінок в українському війську називала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

Але чи забезпечені вони всім необхідним?

В британській армії, до прикладу, розробили спеціальні бра, коли виявили, що незручна білизна впливає на продуктивність і викликає проблеми зі здоров'ям у жінок-військовослужбовиць, пише Daily Mail

Британці помітили це тільки на результатах тренувань і навчань. А в українського Міністерства оборони є невесела, але нагода перевірити це в бойовому режимі.

Отже, до Міжнародного дня бюстгальтера Радіо ТРЕК вирішило з'ясувати, як забезпечуються базові потреби жінок в українському війську.

Бойова медикиня Юлія розповідає, що проблеми з формою для жінок - комплексні. Почати варто з того, що її просто немає.

- Все, що мені видавали, було чоловічим, мені пощастило, бо моя комплекція дозволяє її носити і все підійшло, решта дівчат, яких я знаю, підшивають форму під себе за свої гроші або купують, але навіть якщо купують, то теж чоловічу форму, бо жіночої немає, або ж вона дуже дорога, - розповідає Юлія.

Навіть, вибачте, труси видають чоловічі:

- Видають чоловічі труси уставні, особисто я їх жодного разу не одягала. Просто лежать як трофей.

А бюстгальтерів просто немає. Дівчата, що носять бра, купують їх за власні кошти, але навіть не це найбільша проблема – все ж специфічні навантаження вимагають специфічних рішень.

- Важко знайти білизну під форму, щоб нічого не виглядало і не вискакувало, аби ліфа чи топа вистачало довше ніж на місяць. Бо деколи доводиться дуже довго бути одягненим і ходити і спати і працювати 2-3 дні, не знімаючи топ, - розповідає Юлія.

Втім, спроби забезпечити жінок у війську необхідним були.

- Я чула легенди від хлопців, які довго служать на контракті, що колись розробляли спортивні топи для дівчат.

 

Ніхто їх ніколи не бачив, тому це просто легенда.

Ці самі «легендарні» топи, про які чула Юля – прототип Міністерства оборони 2017 року. Тоді відомство представило розроблені концепти білизни для жінок-військовослужбовиць.

Прототипи нижньої білизни для жінок у війську, представлені МО
Прототипи нижньої білизни для жінок у війську, представлені МО

Тоді це диво дизайнерської думки викликало хвилю обурення і насмішок – мовляв, у Міноборони забули, як виглядають жіночі груди:

-  Адже навіть побіжно глянувши на запропоновані зразки, у будь-якої розсудливої людини закрадеться стійка підозра, що справжню жінку розробники в очі не бачили. Інакше вони б знали, що груди у жінок бувають різного розміру, і ось справжнє призначення тієї ганчірочки, яка в комплекті білизни розташована зверху - ці самі груди тримати, а не сором'язливо прикривати від сторонніх очей, - йдеться у розгромній колонці Ольги Мацко тих часів.

По всьому виглядає, що їх зробили без найменшого врахування жіночої анатомії та того, що жінка в цьому сумнівному «обладунку» повинна ще й переносити фізичні навантаження, і неабиякі.

Як розповідає Юля, цивільні топи, навіть спеціальні спортивні, розраховані на те, щоб у них виконувати вправи, перевірку на міцність критично не проходять:

- Я знайшла, як мені здавалося, ідеальний варіант - безшовний спортивний топ, але він розлізся по швах десь за 2 тижні.

На запитання, яким би Юлія хотіла бачити формений бра, жінка розповідає:

- Щоб він був зручним і не врізався в тіло. Насправді немає нічого неможливого, просто головне - правильний розмір, тканина, яка гарно проводить вологу, і жодних ліфів на застібках ззаду, вони постійно розстібаються «в полі» і стають справжнім кошмаром.

 

Як цю проблему вирішили в інших країнах?

В армії Великої Британії раніше, як зараз в Україні, жінки-військовички самі купували собі бюстгальтери. Але, оскільки вони не підходили для виснажливих тренувань і навчань, для них у 2021 році розробили бра спеціальної конструкції, зроблені спеціально для солдатів, про які ми вже згадували вище. 

Британські військовослужбовиці
Британські військовослужбовиці

Армія США пішла далі - там розробляють спеціальний «тактичний» бюстгальтер для жінок-військовослужбовиць з урахуванням того, що бра буде інтегровано в бронежилет. Ці моделі відзначаються також посиленим захистом і вогнестійкою тканиною, пише Army Times.

Розробка США
Розробка США

Чи у нас все погано?

Між тим, в Україні вже розробили два прототипи жіночої форми. Зараз вони проходять тестування у польових умовах.

- Жінка-військовослужбовець не повинна думати про те, що у неї спадають штани або задовгі рукава в кітелі, плечі висять. Максимальна концентрація повинна бути саме на виконанні бойового завдання, - каже депутатка Київради та засновниця волонтерської організації «Arm Women Now» Ірина Никорак у розмові з DW

Хоча розробники форми й не повідомляють, чи передбачені у прототипах бюстгальтери, принаймні, ми можемо на це сподіватись.

І разом з нами на це сподівається солідна частина з 50 тисяч жінок у лавах ЗСУ.

Один із прототипів жіночої військової форми ЗСУ, який має пройти тестування. Фото - DW
Один із прототипів жіночої військової форми ЗСУ, який має пройти тестування. Фото - DW

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень