8 років в’язниці - за мітинг проти маршу ЛГБТ? Рівнерада сказала своє слово (ФОТО)

«Це жах» (с)

Ліворуч - учасник ЛГБТ-параду. Праворуч - депутат Рівненської міської ради Олександр Чубай.

Ініціатором проекту звернення став депутат міськради Олександр Чубай.

За його словами, проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на грунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності)»

Загрожує свободі вираження думки та слова, свободі віросповідання та світогляду, свободі мирних зібрань, свободі журналістської та політичної діяльності.

Відповідний проект звернення Чубай подав на розгляд сесії Рівнеради у четвер.

В ньому міститься прохання до президента та Верховної Ради відхилити законопроект.

А у своїх рішеннях керівництво держави має сприяти укріпленню та розвитку національних інтересів, інституту сім’ї, подружжя, батьківства, материнства і дитинства, як основ будь якого суспільстві, каже депутат.

За словами Чубая, якщо закон ухвалять, то за мирний мітинг проти ЛГБТ, критичні висловлювання тощо можуть покарати величезними штрафами та кримінальною відповідальністю:

- Ключове, що відбувається: вводиться нове поняття «сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність (СОГІ)». Додаються нові статті і відповідальність в безліч статей.

Кримінальне законодавство вперше розширюється поняттям «СОГІ (сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність)» та вимагає за це величезних штрафів і позбавлення волі до восьми років.

Заборона на свободу слова: до прикладу, якщо громадянин України чи державний службовець  висловить критичну думку щодо СОГІ – це підпадатиме під пряму дію нової статті.
 

Якщо будь хто каже, що, до прикладу, ЛГБТ – це погано…

Ви зрозумійте – це жах. Але найгірше….. що тут заборона мирних акцій протесту.

Автор законопроекту пропонує посилити кримінальну відповідальність за проведення мирних акцій протесту.

У проекті міститься пропозиція про створення частини 2 статті 293 про групове порушення громадського порядку.

Нова частина цієї статті передбачає позбавлення волі від 2 до 5 років.

Наприклад, за мирні акції громадян, якщо вони виступають проти ЛГБТ-ідеології новою нормою передбачається кримінальна відповідальність із ув’язненням до 5 років.  

Це реальна норма!

Чубай крім цього додає, що якщо зараз не вжити заходів, то за кілька місяців такі норми начебто можуть ухвалити.

Сесія підтримала звернення.

Тепер про цей законопроект.

Праворадикали лупцюють учасника ЛГБТ-параду. Київ. 2012 рік. Ситуація не разова в Україні. До прикладу торік, двох військових з нетрадиційною сексуальною орієнтацією побили невідомі, після того, як останні зробили "камінг-аут".

Він є на сайті ВР і опрацьовується нині в комітетах. 

Там пропонується внести низку змін до кримінального  кодексу. В порівняльній таблиці показані які це статті.

До прикладу, в статті 115 Умисне вбивство посилюється покарання, якщо вчинення злочину відбулося на ґрунті расової, національної, релігійної ворожнечі чи розбрату або на ґрунті статевої приналежності.

Це один і пунктів статті 115 ККУ.

До нього пропонується додати речення (жирним ми виділили слова, які пропонується додати):

Вчинене на ґрунті расової, національної, релігійної ворожнечі чи розбрату або на ґрунті нетерпимості до сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності особи.

Ось список злочинів, чиї пункти хочуть доповнити реченням щодо вчинення цього злочину на грунті ненависті до СОГІ.

  1. Стаття 115. Умисне вбивство
  2. Стаття 120. Доведення до самогубства
  3. Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження
  4. Стаття 122. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження
  5. Стаття 126. Побої і мордування
  6. Стаття 127. Катування
  7. Стаття 129. Погроза вбивством

А тепер про мирні мітинги. Сюди також пропонується додати речення про СОГІ. Тобто пропонують посилене покарання, якщо дії вчинені з мотивів ненависті до цієї групи:

Стаття 293. Групове порушення громадського порядку

Організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активна участь у таких діях - караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Мирні зібрання, про які попередили владу та поліцію - не є порушенням громадського порядку.

Якщо порушення сталися через ненависть до СОГІ – це, згідно з навіть близько не ухваленим ще законопроектом, каратиметься позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Стаття 294. Масові заворушення

Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях.

Ті самі дії, якщо вони призвели до загибелі людей або до інших тяжких наслідків, або вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, або з мотивів нетерпимості до сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності осіб, - караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Покарання у вище перелічених статтях є не лише до восьми, а й до 15 років. Але це стосується насамперед важкості злочину. Ненависть в статтях – не злочин, а лише мотив скоєння злочину.

Переглянути цей документ можете на сторінці законопроекту.

Ось стаття, яку пропонується додати:

Стаття 1611. Публічні заклики до ворожнечі, насильницьких дій, переслідування або приниження гідності за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності

1.Публічні заклики до ворожнечі та нетерпимості, насильницьких дій, переслідування чи приниження гідності осіб чи груп осіб або до пошкодження чи знищення їх майна за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності – караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Ті самі дії, вчинені посадовою (службовою) особою, - караються штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Ось власне і цей пункт, коли говорять, що за мирний мітинг чи висловлювання можуть посадити. Однак ніхто з противників законопроекту не говорить про тяжкі наслідки чи заклики до насильницьких дій.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень