Легальні бурштинокопачі досі не можуть почати видобуток сонячного каміння на Рівненщині

Держава ставить палки в колеса?

Фото з сайту ТСН

Хоча за спецдозволи від держави на розвідку і видобуток бурштину компанії заплатили десятки мільйонів гривень, видобувати сонячне каміння легально почали лише одиниці з них. Це ДП «Бурштин України», КП «Волиньприродресурс» та компанія «Сонячне ремесло».

Решта пояснює, що не може зробити це тому, що

уряд досі не затвердив типову угоду про проведення розвідувальних та видобувних робіт на бурштинових ділянках.

 

Хоча на розгляд угода була подана ще на початку травня. 

Представник ТОВ «Бурпром», яке одне з перших придбало спецдозволи на бурштинові ділянки на Рівненщині, Микола Котнюк розповів «Економічній правді»:

– Аукціон, на якому ми придбали спецдозволи, проходив у липні 2020 року. На той момент типова угода була розміщена на сайті Кабміну для обговорення. Виглядало так, що вона вже на фінальній стадії.

 

Ми не могли навіть припустити, що можливий такий хід подій, коли ліцензії продані, а документ, на основі якого можна почати видобуток, не буде схвалений. Його кілька разів виносили на засідання Кабміну і повертали на доопрацювання.

 

Щодо тих легальних копачів бурштину, які змогли розпочати видобування, зокрема про компанію «Сонячне ремесло», він пояснює:

– Вони отримали ліцензію раніше, ще до початку практики продажу на аукціонах. Це відбувалося за іншим законодавством. Земельним питанням вони займалися з 2014 року. На їхній ділянці ріс ліс, і Кабмін ухвалював окреме рішення.

 

Крім того, вони уклали з Держлісгоспом договори сервітуту. Законодавством це теж передбачено, але на це потрібно чимало часу.

Якщо ми підемо таким шляхом, то просто не встигнемо до закінчення дії нашої ліцензії.

 

«Сонячне ремесло» має спецдозвіл на довгий період. Ми маємо спецдозволи на п'ять років. Якщо почнемо оформляти сервітут на наші ділянки, то просто не встигнемо до закінчення дії дозволу.

 

До того ж на невеликих ділянках, як наша - до 10 га, це недоцільно економічно. Ми продовжуємо втрачати час. Сервітут оформити не можемо, а типова угода не затверджена. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень