Лазерна система «Пересвіт»: Найнебезпечніша зброя чи черговий пшик армії рф (ФОТО)

Ймовірно, саме це світло лякало росіян

Вчора, 4 жовтня, у небі над російським Бєлгородом місцеві помітили дивне світіння.

У місцевих Telegram-каналах припустили, що це світловий стовп, тобто такий оптичний ефект, який є одним із різновидів гало, або ж у небі над містом, найімовірніше, ввімкнені зенітні прожектори.

Також у рф побутує думка про застосування «передової російської зброї». Згідно із заявами російських пропагандистів, може йтися про комплекс лазерної зброї «Пересвіт». Вперше про нього згадують у 2018 році, але конкретних даних про успішне застосування такої зброї немає.  

«Пересвіт» – це нова лазерна система, розроблена російськими експертами. Це озброєння має працювати на нових фізичних засадах. Втім, це далеко від лазерів, які ми звикли бачити у фантастичних фільмах — ним неможливо вбити або поранити.

Подібні комплекси спрямовані на протидію безпілотникам та супутникам. Тобто лазерні промені виводять з ладу електроніку, а не трощать ворога на друзки.

Систему назвали на честь російського богатиря Олександра Пересвіта, якого московська церква віднесла до лику святих.  

Праворуч Олександр Пересвіт, ліворуч - лазерна система «Пересвіт»
Праворуч Олександр Пересвіт, ліворуч - лазерна система «Пересвіт»

Працювати «Пересвіт» має приблизно так:

лазерний промінь засвічує оптичні розвідувальні системи (у тому числі супутників). Фактично він здатний ненадовго «осліпити» супротивника. Представники військового командування армії рф кажуть, що лазерний промінь системи може «покрити» 1500 кілометрів. 

Водночас «Пересвіт» має ряд недоліків. Серед них і високе споживання електроенергії, що робить його маломобільним, і залежність від погодних умов.

Найкраще система працює практично в «ідеальному середовищі» — без дощу, туману та інших малоприємних сюрпризів погоди.

На росії такі системи є на озброєнні одразу чотирьох ракетних дивізій армії: в Йошкар-Олі (14-а дивізія), Алтайському краї (35-а), Новосибірську (39-а) та Тейково Іванівської області (54-а). Також є дані про нібито успішне застосування «Пересвіту» у 2020 році на території Сирії.

Водночас деякі російські академіки вважають, що подібний лазер поки що може бути створений лише теоретично, адже для цього мають бути використані дуже «важкі та громіздкі рішення мирного астрофізичного характеру».

Джерело: Телеграф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень