Квитанції про оплату комуналки: скільки їх треба зберігати та навіщо

Це перший спосіб довести, що послугу ви таки оплатили

Квитанція – важливий фінансовий документ який підтверджує факт оплати отриманої послуги.

Аби квитанція мала юридичну силу, вона повинна містити показники обліку та суму до оплати, тобто дані, які є підтвердження платежу в ситуації, якщо між сторонами виникнуть суперечки.

Квитанції про сплату комуналки потрібно зберігати, бо:

  • у разі збою в системі зберігання даних відомості можуть бути втрачені, а потім відновлені некоректно або не повністю,
  • може бути плутанина у платежах, викликана зміною тарифів або іншими обставинами,
  • бувають помилки та несумлінність співробітників.

Як довго треба зберігати квитанції

Нормативні акти не визначають скільки потрібно зберігати квитанції з позначкою чи чеком про оплату послуг ЖКГ. У такому випадку користуємося законом термін давності позовної заяви. Згідно з ним, позовна давність по суперечках подібного роду спливає через 3 роки з моменту виникнення проблемної ситуації.

Цей закон не перешкоджає прийняттю позову судом, але якщо в суді озвучити даний момент, рішення у 100% випадків буде прийнято на користь споживача послуг.

Але часто компанії намагаються йти на різні хитрощі, щоб розширити терміни позовної давності. Це відбувається вкрай рідко, лише у разі реальних форс-мажорних обставин. Тому адвокати радять не викидати квитанції протягом 5 років.

Квитанції, оплачені через інтернет, можна зберігати в електронному форматі. Але майте на увазі, що надруковані квитанції без справжніх печаток організації можуть не прийматись у судових органах як доказ. Тому надійніше попросити співробітників банку, через який здійснювався платіж, видати повноцінну квитанцію з печатками та датами.

Джерело: На пенсії 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень