Мінімум добавок: назвали найкращу ковбасу в Україні
Експертка розповіла, на що звернути увагу
Ковбасні ряди в супермаркеті виглядають спокусливо.
Але через розмаїття буває важко розібратися, що обрати, щоб було оптимально по співвідношенню ціни та якості.
Є деякі ознаки, на які слід звернути увагу, обираючи ковбасу, щоб не з'їсти нічого зайвого. Про це розповіла експертка з харчування Наталія Мазурик.
Особливо це стосується барвників та інших добавок у складі.
Навіщо в ковбасі барвник?
Барвники додають, щоб надати ковбасі однорідного приємного кольору.
Всі «м'ясні» рожеві відтінки - це завжди барвник.
Річ у тім, що у процесі виробництва ковбаси в м'ясну масу неминуче потрапляють пігменти з кісткового мозку.
В результаті без барвників відтінок ковбаси може варіюватись від зеленуватого до темно-бурого кольору.
Це стосується м'яса механічного обвалювання (ММО). Зазвичай, окрім м'яса, там є ще купа додатків, які роблять продукт дешевшим - це перемелені кістки, хрящі, шкіри абощо.
Який барвник додають в ковбасу
За стандартами, навіть в ковбаси вищого ґатунку додають нітрит натрію.
Цей найпоширеніший барвник, що забарвлює ковбасні вироби у рожевий колір.
Він позначається на етикетці як Е250 і є не тільки барвником, а й консервантом.
Це сіль азотної кислоти. Вона також здатна знищувати збудників багатьох небезпечних хвороб. Може й нашкодити і навіть вбити - при великих дозах.
Але в ковбаси його додають зовсім трохи.
В якій ковбасі мінімум добавок
В ковбасні вироби, що маркуються першим і другим ґатунком, можуть додавати стабілізатори, емульгатори, глутамат натрію та крохмаль.
За ДСТУ, заборонено це все додавати у ковбасу вищого ґатунку (окрім нітриту натрію, аскорбінової кислоти, коптильних препаратів).
Джерело: РБК-Україна
Радіо Трек: НОВИНИ