Кований човен «Сьомого виміру» прославить Рівненщину на весь світ (ФОТО)

А з Рівного зробить бурштинову столицю

У Рівному презентували міжнародний мистецький проєкт «Сьомий вимір».

Його символом став «Човен, скарбів повен».

Це унікальний артоб'єкт, створений рівнянином Романом Велігурським в співтворчості із Галиною Симхою, Андрієм Курилом, Наталією Лисенко, Павлом Осіповим, Олексієм Огнем.

[media=199398]

У креативній інсталяції поєднані декілька технік виконання та різні матеріали, у тому числі каміння бурштину.

Човен наповнений скарбами: «сонячним камінням», виробами з нього, зокрема, прикрасами, тарелями із гутного скла, каже коваль з Рівного Роман Велігурський:

- Це містичний човен, який існує поза простором і часом, та плаває бурштиновим шляхом, довжиною у 50 мільйонів років.

 

Бурштин у багатьох асоціюється з ювелірними виробами ми спробували поєднати ковальство, бурштин і скло. Історія про човен дає простір для фантазії.

 

До того ж ми хотіли показати людям, що бурштин це краса, це вогонь, це природа, а не лише гроші. 

Цей світовий шлях починається саме з Рівного.

[media=199397] [media=199395]

Вже за тиждень човен, наповнений нашим «сонячним каменем», вирушить до Києва. А потім – «попливе» світом, каже співорганізатор проєкту, представники Асоціації «Український бурштиновий світ» Галина Симха:

- Рівненщина потужний край. У нас є поклади бурштину, і цим ми багаті. «Човен, скарбів повен» попливе на Всесвітню виставку «Експо 2020» в Арабські Емірати. Бурштиновий шлях пролягатиме між Києвом і Дубаєм. До цього човен побуває у багатьох країнах світу. Ми маємо здивувати світ, і показати, що бурштин – це не щось негативне.

 

Це багатство, краса і розвиток краю. Його можна видобувати легально. У Арабських Еміратах — культурна дипломатія, там хочуть побачити щось унікальне. І ми це покажемо. Ми доведемо, що ми не сировинний придаток.

 

Навпаки Рівненщина може та вміє ще й виготовляти унікальні речі з сонячного каміння. Човен – приверне увагу на головної проблеми – легальний видобуток бурштину, рекультивація земель у районах видобутку.

 

Ми зачепимо серйозні речі й розв'язуватимемо проблеми на законодавчому рівні. Насправді все це дуже серйозно.

[media=199393] 

Претендувати на звання української бурштинової столиці – не лише слоган інформаційної кампанії проєкту.

Представники Асоціації «Український бурштиновий світ» спільно з нардепами лобіюють у Верховній раді питання легалізації видобутку бурштину та рекультивації земель, а також розвитку бурштинових шляхів як головних туристичних принад Рівненщини.

Бо саме наш край має усі шанси стати лідером «бурштинової гонки», наголошує народний депутат від «Слуги народу», рівнянин Олександр Ковальчук:

- Ми часто бачили, як бурштин з Рівненщини потрапляє за кордон. Не зрозуміло якими шляхами. Ясно було лише те, що це комусь було вигідно. Коли ми спільно з асоціацією «Український бурштиновий світ» та нашими юристами почали вносили пропозиції, писали законопроєкти, то з'ясувалось, що легалізувати цей процес доволі складно. Але ми це зробили й три закони рада проголосувала, підписав президент.

 

Врешті маємо кримінальну відповідальність за нелегальний видобуток сонячного каміння, можливість видобувати каміння легально – ліцензія на видобуток, і третій закон стосується рентних платежів. Зараз це не 25% рентної плати, а 5%.

 

Хтось скаже, що це не вигідно. Але це не правда. Ці 5% сплачених до державного бюджету дали більше, ніж ті уявні 25%.

 

Торік слово «бурштин» асоціювалось лише з чимось поганим. Сьогодні оця синергія профільної асоціації та юристів наштовхує на думку, що скоро слово «бурштин» асоціюватиметься з чимось позитивним.

 

Проєкт «Сьомий вимір» це перший практичний крок до популяризації головної родзинки Рівненщини. Добре, що ми випереджаємо наших сусідів – Волинь та Житомирську область – бо у них є теж претензія. У них є цей потенціал.

 

Повірте, у залі Верховної ради складно знайти однодумців, бо представники цих двох областей теж зацікавлені у тому, щоб бурштин купували у них.

 

У нас є всі підстави зробити Рівне бурштиновою столицею. А це створення нових робочих місць, податки, легальний видобуток. Коли людина прийшла і купила ліцензію, видобуває бурштин, сплачує прийнятну ренту і тут на місці виготовляє щось з каменю. Ми можемо зайняти цю нішу і мати від того користь.

 

Згодом буде величезна конкуренція, якщо ми першими цього не зробимо, то наші сусіди – Волинь та Житомирщина – можуть забронювати це місце для себе. Тож нам треба працювати на спільний результат.

Тож, усі хто долучився до створення артпроєкту «Сьомий вимір», в унісон стверджують, що бурштин не тільки популяризуватиме Рівненщину у світі, а й сприятиме утвердженню нашого міста у світовому художньому процесі. А ще зможе залучити в область інвестиції.



Нагадаємо, проєкт «Сьомий вимір», який окрім інсталяції «Човен, скарбів повен» матиме й інші «родзинки», презентуватимуть на «Експо 2020». Всесвітню виставку, у зв'язку з пандемією, перенесли на жовтень 2021 рік.

Фото – Радіо Трек та зі сторінки Романа Велігурського 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень