Котики й собачки: чи існують групи крові у тварин

В буремні часи, коли люди нічого не тямили в групах крові, людям могли переливати кров свиней чи корів. Закінчувалися такі історії тоді - летально

Група крові - це антигенні характеристики еритроцитів на кшталт вуглеводів і білків і їхніх мембранах. Тому якщо ці групи не збігаються, організм вороже реагуватиме на таку кров. У людини існує чотири групи крові та приналежність до резус-фактора.

У тварин існують свої системи крові, які не перетинаються з людською.

Наприклад, у собак є сім популярних груп, які також мають свій резус-фактор (загалом у собак було виявлено близько 13 груп крові).

 

Часто собаки однієї породи мають одну і ту ж групу. Однак сьогодні вчені продовжують знаходити нові групи крові у собак.

Нещодавно фахівці встановили, що далматинці мають свою групу.

А ось у кішки є всього два можливі антигени — А і В (вони відрізняються від людських).

Універсальних донорських груп крові кішок не існує, але переважна більшість (близько 90%) домашніх котів мають групу крові А, у той час, як більш екзотичні чистокровні тварини часто мають тип В.

АВ також іноді зустрічається, але в дуже поодиноких випадках.

Також вчені добре вивчили групи крові коней. Ці тварини мають 30 різних груп, які є комбінації з 8 різних антигенів. Корови мають 11 основних груп крові. Кожна тварина має свою систему та свій набір антигенів, тому переливання крові між тваринами (і людиною) – погана ідея. Цікаво, що, як і люди, домашні тварини можуть стати добровільними донорами.

Зазвичай у собак беруть не більше 22 мілілітрів донорської крові на кілограм ваги, у кішок – не більше 15 мілілітрів на кілограм.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень