«Коронавірус не так небезпечний, як його іноді представляють», - лікар-інфекціоніст

Що насправді відбувається, розповів фахівець

Інфекціоніст Київської міської лікарні №4 Євген Дубровський відповів на запитання, які стосуються коронавірусної інфекції.

- Зведення з Києва нагадують фронтові. У вас справді все так жахливо?

- Ні в якому разі. Я працюю в базовій столичної лікарні і бачу, що коронавірус не так небезпечний, як його іноді представляють. Є безліч безсимптомних форм, які люди переносять легко, навіть не знаючи про це. Вони не заразні. Так вважають багато дослідників.

Можливо, людина з безсимптомною формою небезпечна тільки при близькому контакті - користуванні загальним посудом, поцілунках. А взагалі коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом.

Тому не можна маніпулювати людськими емоціями, наганяючи страх, адже люди бояться невідомого.

- А яка ситуація у вашій лікарні?

- Інфекційний госпіталь сьогодні - це величезний сортувальний пункт. Приймаємо будь-якого пацієнта з температурою і підозрою на коронавірус. Через добу отримуємо результати аналізу (робимо ПЛР), і пацієнт потрапляє у профільне відділення.

Катастрофи немає - в день надходить, як і раніше, в межах одного-двох десятків пацієнтів, з них лише у частини виявляємо коронавірус.

Ми виконуємо, без перебільшення, титанічну роботу. Деякі люди, як правило, похилого віку, два-три місяці хворіли вдома. Одні перенесли інсульт, у інших - пролежні. Але якщо підвищилася температура, то їм необхідно перевіритися на коронавірус.

В якійсь мірі намір правильний: ніхто не хоче, щоб заражений пацієнт поступив в неінфекційний стаціонар. Але зрозуміло, що це масштабна перестраховка. Я можу назвати 10-15 інших причин підвищення температури.

Однак ситуація контролюється.

Не треба панікувати: в Україні неможливий «італійський сценарій» розвитку епідемії.

 

Хоча кількість тих, хто заразився, має тенденцію до збільшення, але коефіцієнт летальності пропорційно не виріс. Це говорить про те, що молоді люди з міцним імунітетом з вірусом справляються.

Вмирають важкі хворі - ті, для яких небезпечна будь-яка інфекція: діабетики з високим рівнем цукру в крові, що не піддається корекції, які страждають онкологічними захворюваннями, ВІЛ-інфіковані, лежачі сердечники і інші з такими ж серйозними захворюваннями.

- Цікавить, чи виробляються на коронавірус антитіла? І чи небезпечна для навколишніх людина, яка хворіла безсимптомно?

- Перехворіла людина однозначно безпечна. Ми перевіряємо пацієнтів на 30-й, 60-й день і далі. Рівень антитіл високий, ніхто не захворів повторно. Це хороша новина: імунітет справляється з інфекцією.

- Який тест краще зробити - ПЛР чи ІФА, якщо людина підозрює, що перехворіла на коронавірус?

- Правильно буде зробити обидва. ПЛР, при якому беруть мазок з носа або горла, точно визначає, чи заразна людина. ІФА показує, чи перехворіла вона. Якщо на п'ятий-шостий день хвороби виявлені титри антитіл М, то людина ще хворіє. Антитіла G називають антитілами пам'яті: вони говорять про минулу хвороби.

- Чи може COVID-19 при лікуванні без динаміки дати нове вогнище запалення в легенях?

- Однозначно сказати складно. Атипова пневмонія, яку «бачить» КТ-дослідження при коронавірусі - не та, з якою ми зазвичай стикаємося. Вона часто не співвідноситься зі ступенем тяжкості захворювання.

Буває, що людина, яка хворіє практично без скарг, на десятий день робить КТ легенів, щоб перевіритися - про всяк випадок. Результат дослідження жахає - пацієнту потрібна негайна госпіталізація, адже на знімку двостороння пневмонія. Але через три дні хворий зі скандалом йде з лікарні додому: «Що я тут роблю? У мене немає ніяких симптомів. Від чого ви мене лікуєте ?! » Питань ще залишається багато.

За інформацією видання "Факти"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень