Кому в Україні пропонують найбільшу зарплату на ринку?

Оплата праці значно впала від початку березня. А конкуренція серед тих, хто шукає роботу, просто неймовірна - часом по 10 і більше осіб на одну вакансію

В Україні триває криза ринку праці. Основні характеристики цього складного періоду:

  • зменшення нових пропозицій роботи,
  • ускладнення працевлаштування,
  • значне підвищення конкуренції на робочі місця,
  • посилення вимог роботодавців до кандидатів,
  • підвищення активності пошукачів,
  • оптимізація компаніями витрат на персонал,
  • зниження зарплат.

Відчутне падіння розміру зарплат, яке тривало з кінця березня, припинилося у більшості професійних сфер уже на початку літа. Втім, за останній місяць фахівці, на жаль, знову заговорили про погіршення ситуації.

Експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua дослідив зміни у зарплатах у всіх професійних сферах.

У кого в липні знизилися зарплати

Цього місяця у більшості професійних сфер зарплати утрималися від зниження, проте є винятки. Найбільше падіння середньої зарплати відчули представники сфери видобутку сировини. У липні у вакансіях у цій сфері пропонували в середньому 15 800 грн на відміну від червня, коли середня щомісячна компенсація становила 25 300 грн (це, на секундочку, 9500 грн різниці або 37,5%).

Знизилися також зарплати у сфері HoReCa. Попри літній сезон, який зазвичай був дуже активним у цій сфері, у готелях, ресторанах та у туристичних комплексах у липні вкрай мало вакансій, а середня зарплата складає 16 700 грн.

Серед тих, кому у липні пропонують нижчі зарплати, також:

  • працівники банків (середня з/п становить 17 500 грн, що на 6,9% менше, ніж у червні),
  • охоронці (середня з/п 9 700 грн, зниження — 11%),
  • менеджери з персоналу (середня з/п 22 800 грн, зниження — 20%),
  • робітничий персонал (середня з/п 12 800 грн, зниження — 6,5%).

Менші зарплати, аніж на початку літа, у виробництві та сільському господарстві (середня зарплата 17 100 грн, зниження — 10,9%), в сфері інсталяції та сервісу (середня зарплата 15 500 грн, зниження — 8%), у будівництві та нерухомості (середня зарплата 22 800 грн, зниження — 12%).

Хто отримує найвищі зарплати

Перелік професій з найвищими зарплатами залишається незмінним.

Найбільші оклади — у сфері інформаційних технологій. В середньому ІТ-спеціалісти щомісяця мають 76 000 грн.

Трохи підвищилися зарплати, які пропонують кандидатам на посади у вищому менеджменті. Середня заробітна плата, яку у липні пропонують керівникам, становить 52 600 грн.

У ТОП-5 професійних сфер з найвищими зарплатами утримуються також консалтинг з середньою зарплатою 32 300 грн, маркетинг, реклама та PR (середня зарплата 26 600 грн), а також бухгалтери та спеціалісти з управлінського обліку та фінансів (середня зарплата 25 600 грн).

Кому платять найменше

Юристи і фахівці сфери страхування були серед тих спеціалістів, які постраждали від кризи на ринку праці найбільше. Від початку війни вакансій для цих фахівців майже не було.

В середині літа пропозицій роботи у сферах юриспруденція та страхування стало більше, однак пропоновані зарплати значно нижчі за ті, що були до повномасштабної війни.

 

Юристам в середньому у липні пропонують 15 500 грн, страхувальники можуть розраховувати щомісяця в середньому на 13 500 грн.

До п’ятірки спеціалістів із найнижчими зарплатами у липні потрапили також представники робітничих професій (середня зарплата 12 800 грн), охоронці (9 700 грн), а також студенти і спеціалісти, які лише починають кар’єрний шлях (їм в середньому готові платити щомісяця 9 500 грн).

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень