Кому світить таке щастя, або що таке 13-та зарплата

Законодавство таких виплат не передбачає

Додаткова виплата у грудні, яку працівники отримують разом з основною щомісячною зарплатою у грудні, називають 13-ю зарплатою. Вплачують її напередодні різдвяних свят. Фактично таку суму обраховують кожен місяць, але роботодавці виплачують її як додатковий бонус за старання тільки у грудні.

В Україні виплату 13 зарплати проводять на розсуд роботодавця, адже законодавством такі виплати не передбачені. Своїй назві «13-та зарплата» завдячує тим, що виплачують її вкінці року.

За кожен місяць роботи протягом року працівнику нараховується одна дванадцята від його місячного окладу.

 

Іншими словами, якщо працівник в якійсь європейській компанії отримує 1200 євро на місяць і працював на одному місці 10 місяців упродовж року, розрахунок виглядає так: 1.200 ÷ 12 × 10 = 1.000.

У випадку, якщо працівник працював усі 12 місяців, він отримає повний розмір тринадцятої зарплати. У визначенні тринадцятої зарплати враховується період, коли ви перебували:

  • на медичному лікарняному;
  • у відпустці;
  • у відпустці по догляду за дитиною;
  • за святкові дні;
  • на лікарняному через нещасний випадок чи професійну хворобу

Низка європейських країн має не тільки 13-ту зарплату напередодні нового року, але й 14-ту, яку виплачують напередодні сезону відпусток та дитячих канікул.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень