Компенсація за знищений війною автомобіль. Як її отримати

Треба скласти заяву та звертатися у поліцію

Наразі поліція у районах гарячих бойових дій фіксує переважно найтяжчі злочини. Втім, зателефонувати до поліції й переконатися що вони справді не можуть приїхати й зафіксувати факт знищення вашого автомобіля варто, радять адвокати. Адже наразі до одних пошкоджених автомобілів неможливо дістатися через те, що обстріли тривають. До інших доїзд унеможливлює замінована територія.

Які наслідки передбаченні за знищення цивільного автомобіля під час бойових дій шляхом підпалу, вибуху чи іншим способом йдеться у статті 194 Кримінального кодексу України.

Якщо поліція приїхати на виклик не в змозі, власнику знищеного авто радять написати заяву на ім’я начальника поліції.

Передусім слід підготувати заяву на ім'я начальника поліції про знищення вашого авто. У заяві – вказати адресу місцеперебування автомобіля, дату, час та відомі вам обставини знищення машини. Включити до заяви копію свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та фото або відео спаленої машини. Фото та відео зробити з прив'язкою до місцевості, будинків, вулиць та будь-яких постійних орієнтирів. Тобто зробити не одне фото, а кілька різнопланових із деталізацією пошкоджень.

 

Прийти до відділу поліції та зареєструвати заяву. Якщо немає можливості потрапити до відділення поліції, надішліть заяву цінним поштовим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення поштового відправлення.

 

В описі обов'язково слід вказати назви документів і предметів, що надсилаються. Тобто заяву про знищення авто, фотографії, DVD-диск або флеш-носій із відеозаписом. Обов'язково зберігайте чек про надсилання та опис вкладення зі штампом пошти. Коли ваше поштове відправлення отримають у поліції, на вашу адресу прийде повідомлення про вручення поштового відправлення.

 

Після отримання вашої заяви є шанс, що слідчий виїде на місце та огляне знищений автомобіль. Якщо ніхто не виїде, ви вже зафіксували факт і належним чином подали заяву про знищення авто, - радить адвокат Роман Симутін.

Швидше за все, після закінчення бойових дій усі подібні заяви надішлють до СБУ за ст. 438 КК «Порушення законів та звичаїв війни».

Звернення до поліції, за словами адвоката, також необхідне для страхової. Довідка про відкриття провадження за фактом знищення автомобіля необхідна, якщо у договорі страхування передбачено випадок воєнного стану.

Якщо авто не застраховане, поки законодавчого механізму відшкодування за такі авто власникам немає, немає навіть проєкту закону. Якщо авто викрали, алгоритм дій фактично ідентичний, тільки в заяві слід вказати (якщо вам відомо) обставини, за яких викрали авто, — пояснює адвокат.

Джерело: Авто24

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень