Порядок здійснення виплат ВПО змінили: що буде з 1 вересня?

Гроші й далі платитимуть, але вже не всім переселенцям

З 1 вересня переселенці й надалі зможуть отримувати допомогу від держави. Однак є декілька суттєвих змін у переліку осіб, які зможуть отримувати гроші на проживання.

Які виплати отримують ВПО

З 3 березня 2022 року в Україні запровадили щомісячну допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

Українці, які вимушено залишили місце постійного проживання через повномасштабне вторгнення, щомісяця отримують допомогу від держави:

  • у розмірі 3 тис. грн на кожну дитину або людину з інвалідністю;
  • у розмірі 2 тис. грн на кожну іншу особу старше 18 років.

Які зміни заплановані з 1 вересня?

Переселенці й надалі отримуватимуть державні виплати. До цього їх платили усім зареєстрованим ВПО, але тепер правила змінились.

  1. У разі включення територіальної громади до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), допомога її мешканцям надаватиметься з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідну громаду включено до такого переліку.
  2. Допомога на проживання має призначатися органом соцзахисту населення протягом 10 робочих днів після надходження заяви на отримання такої допомоги.
  3. Якщо ВПО змінила місце обліку та не отримала належну їй допомогу, допомога призначається за останнім місцем обліку.
  4. Допомога на проживання не надаватиметься ВПО, які отримали цей статус до 24 лютого 2022 року. За винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг та осіб, які повторно перемістилися з ТОТ, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) після 24 лютого 2022 року.
  5. Якщо ВПО подала заяву про отримання допомоги через Дію до 30 квітня 2022 року, але її не отримала, допомога надається за весь період, коли така особа мала на неї право на підставі:

сформованого Мінцифрою переліку;

інформації, яка підтверджує факт подання такої заяви через Дію.

Для підтвердження цього факту внутрішньо переміщена особа маж звернутись особисто або поштою до органу соцзахисту населення з відповідною заявою. Зробити це потрібно до 1 жовтня 2022 року.

Коли виплачують допомогу для ВПО

Мінсоцполітики на підставі списків, отриманих від органів соцзахисту або централізованого нарахування допомоги ВПО, щомісяця до 2, 12 і 22 числа формує реєстри ВПО, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, на банківський рахунок у банку, в якому відкрито рахунок одержувача.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень