Коли святкуємо Масляну в 2022 році: що варто знати (ФОТО)

І з якого дня почнеться Великий Піст

Як відомо, цього року українців чекає рання Пасха: Великдень припадає на 25 квітня. Це означає також, що Великий піст розпочнеться вже незабаром – 07 березня.

Нагадаємо, що Великому Посту у православних передує Сиропусний або Масляний тиждень, який, власне, і починається зі святкування Масляної.

Коли буде Масляна?

Масляна у 2022 році почнеться з понеділка, 28 лютого і закінчиться в неділю, 6 березня. 7 березня розпочнеться Великий піст.

Свято Масляної дуже древнє і традиції з'явилися ще до християнства. Частково обряди збереглися ще з часів стародавніх слов'ян і язичницьких традицій. Тому Масляну багато людей за свято не вважають.

Традиції Масляної

На Масляну гуляють всі сім днів і кожен день має свою назву і традиції. Найважливіша традиція - млинці. Їх печуть у великій кількості, роблять з різними начинками та пригощають гостей, друзів і рідних.

Також на Масляну проходять народні гуляння, вечірні посиденьки, сватання, знайомство з батьками обранця або обраниці. Вважається, що чим веселіше відсвяткуєш Масляну – тим багатше і більш насиченим буде весь наступний рік.

На вулицях влаштовують масові заходи з конкурсами, іграми та забавами. Зазвичай там змагаються молоді люди.

Також Масляну в старовину використовували для того, щоб примирити та налагодити відносини в родині, подружитися з рідними свого чоловіка або дружини.

Останній день Масляної - Прощена неділя. У цей день слов'яни спалювали опудало Масляної, яке символізували зиму. У цей день прощаються із зимою і зустрічають весну.

Як прочитати погоду на Масляну

Рік у рік люди помічали, що погода на Масляну може передбачити найближче майбутнє. За «підказками» природи можна зробити прогноз на весь рік. Наприклад, як швидко прийде весна, чи буде літо сонячним та теплим, а осінь – дощовою та врожайною.

  • Якщо протягом Масляного тижня стоятиме морозна погода, то весна обіцяє бути теплою та сонячною, а літо – спекотним, але не посушливим.
  • Дощовий святковий тиждень - весна, літо та осінь будуть багаті на гриби. Також велика кількість опадів – до хорошого врожаю восени.
  • Якщо на Масляну йтиме сніг – урожай гречки буде хорошим.
  • Погодні прикмети по днях Масляного тижня: снігопад у понеділок віщує добро і багатство, сніговий вівторок обіцяє поповнення в сім'ї дітей чоловічої статі, якщо снігова середа – чекайте на дівчинку, сніг у п'ятницю – скоро похолодання, снігопад у суботу несе невдачу, а в неділю - радість.
  • Кожен день Масляного тижня має свою назву та особливе значення, а також традиції, головна з яких – випікання млинців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень