Великий піст 2021: що не можна робити і що треба знати, - пояснює помічник Єпіфанія (ФОТО)

«Дзвонар Майдану» – так ще називають священника Івана Сидора

15 березня починається Великий піст, який триватиме до Великодня – 2 травня.

Помічник митрополита Православної церкви України Єпіфанія, священник храму Теплої Софії Іван Сидор, який ще відомий українцям як дзвонар Майдану, розповів, що головне для віруючої людини під час посту і від чого варто відмовитися.

Про це в матеріалі НАРОДНОЇ ПРАВДИ.

Для чого взагалі потрібен піст

Іван Сидор -- ліворуч

Священник стверджує, що віруючі постять перед якимись важливими святами, які зіграли важливу роль у порятунку людства.

«Воскресіння Христове – це свято над святами, Господь смертю переміг смерть і воскрес. Відповідно, перед цим святом встановлюється найсуворіший піст, тому він і називається Великим.


Петрівка (піст, який починається через тиждень після свята Трійці і триває до Дня Петра і Павла, 12 липня, – НП) передує Дню пам’яті святих апостолів Петра і Павла, Успенський піст (в серпні, – НП) – Успінню Божої Матері, Пилипівка, або Різдвяний (з кінця листопада до 6 січня, – НП) – Різдва», – розповів Іван Сидор.

Він зазначив, що про піст згадує ще Старий Заповіт, а в Новому завіті першим Посник був Іоанн Хреститель.

«Він постив, бо тілесно і духовно готував себе до важливої події – зустрічі з Ісусом Христом. А Спаситель постив 40 днів в пустелі, і ми можемо згадати, що там його спокушав диявол.


Тобто пiст встановлюється перед якимось важливим подією – зустріччю з Богом», – зазначив священик.

Священик Іван Сидор -- фото УКРІНФОРМ

Що не можна їсти під час посту

Іван Сидор каже, що в православній церкві існують чіткі правила щодо Великого посту.

«Минулого тижня ми ще їли сир, але вже не їли м’ясо. Чому так? Тому що попередню неділю було Мясопустная.


Церква постановляє: той, у кого є здоров’я, бажання, воля і сили, повинен утриматися від вживання м’яса. На цьому тижні ми ще їли сир, а вже з неділі будуть заборонені також і молочні продукти», – розповідає священик.

Помічник Єпіфанія стверджує, що церква влаштовує так, щоб людина не повинна була відмовлятися від м’яса і молочних продуктів в один день, тому що це певний стрес для організму, який навіть може заподіювати шкоду.

«Тому церква готує нас поступово: в перший тиждень відмовляємося від м’яса, а на наступній – від молочного. В цілому ми не вживаємо цих продуктів 47 днів», – додав Іван Сидор.

Які ще є заборони, крім харчових

У ПЦУ розповідають, що віруючі повинні навчитися володіти собою і своїми бажаннями, тобто мати волю.

«І цього не навчишся, поки не почнеш себе в чомусь обмежувати. Для багатьох людей не їсти м’яса – взагалі не проблема. Та й що це за пост для людини, коли він і так його не їсть? Вони не відчувають ніяких обмежень. Тому багато людей роблять для себе піст в певних речах.
 

Найпростіші приклади: не дивитися телевізор, проводити в інтернеті не більше години в день і так далі. Одна жінка розповідала мені, що якось цілий пост не фарбувала собі нігті. Здавалося б, дрібниця, але насправді є люди, які не можуть без цього жити.
 

Найважче – відмовитися від того, до чого ти звик. Ідеально, якщо людина кине палити на час посту. Якраз тут є питання: чи зможе він себе обмежити? Або ти керуєш собою, або, навпаки – тобою щось керує, як нікотин?», – розповів священик храму Теплої Софії.

Чи існують якісь винятки щодо заборони на вживання м’яса

За словами Івана Сидора, у всьому повинен бути розумна межа.

«Буває, що людина не вживає молока і м’яса, але стає дратівливим, засуджує людей, нервує і лається. Є такий вислів: «Не їж ближнього свого».


Буває, що людина не їсть заборонених продуктів, але «їсть близьких». У такому випадку краще їсти м’ясо, а не тих, хто поруч. У всьому повинен бути розумна межа, а тілесний піст повинен обов’язково поєднуватися з духовним. а що таке духовний піст?


Більше молитви, сповідь, причастя, а також наш стиль життя, коли ми менше засуджуємо, заздримо, обманюємо і піддаємося поганим звичкам, будь то алкоголь, сигарети або перегляд серіалів», – пояснює священик.

Іван Сидор -- тоді аспірант Київської православної Богословської академії (на той час Київського патріархату), в грудні бив в дзвони, скликаючи людей перед загрозою розгону Майдану.

Здоров’я і схуднення під час посту

Іван Сидор стверджує, що під час посту краще їсти м’ясо, якщо людина стає сильно дратівливим, адже мета посту – не нашкодити, а, навпаки, допомогти.

«Інше питання – це хворі люди, яким потрібно їсти молочні продукти і м’ясо, щоб зміцнювати організм. Церква благословляє їх і дозволяє не постити, щоб не нашкодити організму, тому що пост повинен бути тільки на користь.
 

Є ще одна категорія людей, які використовують піст виключно для таких дріб’язкових моментів, як схуднення. Але це неправильний підхід», – додав помічник Єпіфанія.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень