Коли Івана Купала 2024 року за новим календарем: що потрібно знати про це свято (ФОТО)

Що змінилось?

Тепер українці відзначають свята на 13 днів раніше. Як перехід українських вірян на новий календар вплинув на святкування свята Івана Купала? Все дуже просто.

Це свято прив'язане до святкування важливої церковної події – Різдва Івана Хрестителя, яке колись припадало на 7 липня, а тепер на 24 червня. Саме тому ми святкуватимемо Івана Купала в ніч проти 24 червня.

Івана Купала: як зародились традиції

Свято Івана Купала має давнє коріння і багату історію, яка поєднує язичницькі традиції та християнські обряди. Наші предки пов'язували свято з літнім сонцестоянням. Люди вірили, що в цей час можна звертатися до природних божеств по плодючість і врожайність.

Після прийняття християнства свято почали асоціювати з днем народження (Різдвом) Івана Хрестителя. Від цього часу свято також стало відоме як Івана Купала, що поєднує обряди очищення від гріхів, які проводив Іван Хреститель.

Існує кілька версій походження назви свята.

 

Найпопулярнішою серед них є думка, що вона пішла від слова «купатися», адже святкування традиційно відбувається біля водойм.

 

Цікаво, що в різних регіонах України існують різні назви свята. Також відомими є Сонцеве і Купайла.

 

Перші згадки про Івана Купала як свято з'явилися у Волинському літописі. Там розповідається про події «напередодні Івана дня на самі купальня». Це свято було традиційним для слов'ян, адже в часи язичників у Київській Русі особливо шанували сонце й воду.

Івана Купала: обряд проведення свята

Сьогодні Івана Купала в Україні вже не святкують з таким розмахом, як це робили в давнину. Купальські обряди уособлювали собою єднання з природою. Головними дійовими особами були не люди, а трави, водойми, Сонце та Місяць. Традиційно вночі купалися, плели віночки, стрибали через полум'я, ворожили та вирушали на пошуки містичної квітки папороті.

Незвичайною традицією вважався пошук квітки папороті, яка, згідно з легендою, квітне лише цієї єдиної ночі року.

 

Існувала думка, що квітка наділена особливими магічними силами: допоможе розуміти мову тварин і бачити заховані скарби.

На Івана Купала заборонялося підіймати знайдені на землі гроші. Вірили, що це принесе фінансові проблеми. Також не бажано спати, тому що до оселі зайде нечиста сила.

Джерело: tsn.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анастасія Коваль

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень