Кладку польського палацу XVIII ст. та старовинну кераміку розкопали на Рівненщині (ФОТО)

У Демидівському районі

Фото із сайту Суспільного

Цегляну кладку польського палацу XVIII століття розкопали археологи у селі Боремель на Демидівщині.

Під час розкопок там знайшли й фрагменти кераміки, скла і мідні монети, повідомляє Суспільне.

На мурування археологи натрапили під час розвідкової експедиції, яку організували в рамках проєкту «Боремельщина туристична».

Виявили фрагмент кладки. Скоріше за все, що це мощення подвір'я палацу, палацу Чацьких, –розповів голова Фонду реставраторів України Євгеній Заблоцький.

Фото із сайту Суспільного

Територію палацового комплексу у селі досліджують не один день.

Відомо, що заклав палац  колишній власник Францішек Чацький ще наприкінці 18 століття.

Палац був знищений 19 квітня 1831 року, тут відбулася найбільша битва Польського повстання. Ця вся ділянка – це територія палацу.

 

Досить великий маєток був з двома флігелями, триповерховий,  – пояснив Євгеній Заблоцький.

Зруйнований палац можна побачити на реконструкції рівненської архітекторки Ольги Михайлишин і замальовці польсько-білоруського художника 19 століття Наполеона Орди. Є припущення, що палацовий комплекс займав приблизно гектар. 

Фото із сайту Суспільного

Згідно з замальовкою Наполеона Орди, палац розташовувався флігелями в тому напрямку і, скоріше за все, що на підвищенні – це основна частина будівлі. Сьогодні знаходиться під пшеницею. Тому дослідження не проводимо, щоб не пошкодити врожай, – розповів голова Фонду реставраторів України.

Фото із сайту Суспільного

Керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк розповів, що після обстеження території георадаром, дослідники прокопали траншею глибиною у 2 метри, щоб натрапити на предмети, якими, імовірно, користувалися в часи існування палацу.

Фото із сайту Суспільного

Кераміка 17 століття, яка побутувала і використовувалася власниками замку, а, можливо, й жителями палацу. І ось така цікава річ – фрагмент скла, шибка скляна, теж, скоріше за все, 18 століття. Воно неоднорідне, можливо, гутного походження, – каже Олексій Войтюк.

Окрім кераміки та скла, натрапили на залізні предмети та мідні монети.

Фото із сайту Суспільного

Треба чистити, але зазвичай вони коронні або литовського типу. Тобто тут буде з одного боку зображення Яна Казимира, з протилежного боку – польський орел, або литовська погоня. І прописується рік 1663 до 1667, тобто це середина десь 17 століття. Цікавою є знахідка фрагменту вістря для розв'язування такелажу з рогу оленя, – розповів керівник експедиції.

Виявлені під час розвідкових розкопок знахідки планують презентувати у звітній археологічній виставці в обласному краєзнавчому музеї 23 грудня.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень