Ситуація не критична: у лікарнях Рівненщини вистачає місць та кисню для лікування COVID-19 (ФОТО)

Фото ілюстративне

Щоб під час пандемії коронавірусу не стати жертвами фейків, важливо довіряти офіційним та перевіреним відомостям.

Одним із джерел, де можна їх знайти – це вебсайт Рівненської облдержадміністрації. Там щодня оновлюється інформація щодо кількості захворілих на COVID та про заповненість ліжок у медзакладах області.

Статистика, яку публікує сайт Рівненської ОДА, ґрунтується на офіційних відомостях лаборантів, лікарів та усіх спеціалістів, які причетні до встановлення діагнозу COVID-19, лікування, а також смерті.

Рівненщина протягом всього періоду пандемії стабільно входить у трійку лідерів в Україні за обсягами тестування в перерахунку на кількість населення.

 

Наразі наявні лабораторні потужності вдвічі перевищують обсяги зразків, що доставляються до лабораторій. У результаті маємо високий рівень реєстрації хворих на коронавірусну хворобу.

 

При цьому показники смертності від цієї недуги – найнижчі в країні – розповів головний санітарний лікар області Роман Сафонов.

На фото Роман Сафонов

Головний санітарний лікар додав, що лікарі зовсім не зацікавленні у тому, щоб міняти одну причину смерті на іншу.

Щоб коментувати правильність чи помилковість рішення лікаря, людина, як мінімум, повинна мати медичну освіту. Слід зазначити, що пацієнти з коронавірусною інфекцією помирають саме від ускладнення через супутні хвороби, – зауважив Роман Сафонов.

На сьогодні лікарні, у яких перебувають хворі на COVID-19, заповненні лише наполовину.

Пацієнтів лікують не лише в реанімаціях, а й в інфекційних та перепрофільованих відділеннях. На сьогодні у 15 медичних закладах перебуває 758 хворих на коронавірус, а ліжкомісць є 1676.

Найбільше хворих нині у Рівному. Це зумовлене тим, що в обласному центрі проживає майже третина населення області.

Оскільки найбільше зайнятих ліжок хворими на COVID-19 у Рівненській міській лікарні № 2, то  пацієнтів госпіталізують до іншого закладу – Рівненської міської лікарні. А щоб зменшити навантаження на ці заклади, найближчим часом планують додати ще 120 ліжок на базі Рівненської обласної клінічної лікарні.

В цілому показник заповненості пацієнтами лікарень недотягує до 50 %. Це свідчить про те, що у резерві наших медзакладів є половина місць, які можуть приймати хворих на COVID-19.

Така позитивна тенденція взаємозалежна від організації маршруту пацієнта. Його направляють туди, де є місце. І лікують рівно стільки, скільки необхідно до повного видужання.

На фото Євген Кучерук

У хворих на COVID-19 вражаються легені. Це дуже серйозно. Тому ми лікуємо пацієнтів та виписуємо лише тих, хто має нормальну температуру, сатурацію, тобто нормальний рівень насичення киснем артеріальної крові. Хворих людей ми не виписуємо, – наголошує головний лікар Рівненської міської лікарні Євген Кучерук.

Крім того, керівники медзакладів області зазначають, що кисню вистачає усім пацієнтам, які хворіють COVID-19.

Нині на Рівненщині є 724 кисневі точки, які подають кисень для 334 пацієнтів. Тож більше як половина ліжок із підведеним киснем залишаються вільними.

Зокрема, головний лікар Сарненської ЦРЛ Василь Іванюк розповів, що заклад має достатньо кисневих точок, щоб забезпечити терапією пацієнтів:

На фото Василь Іванюк

У лікарні розгорнули 175 ліжок для хворих на COVID-19, з них 73 – підключені до кисню. На сьогодні ми маємо 24 кисне залежних пацієнтів. Тобто використовується лише третина точок.

В обласному управлінні охорони здоров’я розповіли, що пік захворюваності на COVID-19 прогнозується на січень-лютий. А до того часу у лікарнях 80% ліжок мають під'єднати кисень. Тому вже за місяць кисневих точок буде утричі більше.

У листопаді цього року область закупили 100 кисневих концентраторів для лікарень. І це дало можливість розгорнути ще 140 ліжок до яких під'єднаний кисень. 

Крім того, на забезпечення лікарень киснем Рівненщина отримала 14 мільйонів гривень.

Гроші спрямують на обладнання ще понад 1 200 кисневих точок у лікувальних закладах області, які надаютьстаціонарну допомогу пацієнтам на коронавірус.

Медперсоналу для надання допомоги хворим на COVID-19 у Рівненській області не бракує. Начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник розповів, на сьогодні 2800 медичних працівників Рівненщини залучені до надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Вони працюють цілодобово. 

На фото Олег Вівсянник

У службі екстреної медичної допомоги  є 1400 працівників екстреної медичної допомоги.

 

Щодня 90 бригад надають медичну допомогу жителям області, щодня приймають більше як 700 викликів та здійснюють понад 500 виїздів.

До слова, Національна служба охорони здоров’я постійно фінансує лікувально-профілактичні заклади, які допомагають хворим на коронавірус мешканцям  Рівненщини.

У всіх цих установах є необхідні медичні препарати згідно з національним переліком та відповідно протоколів надання медичної допомоги. Ми постійно працюємо над тим, аби кожен пацієнт отримав якісну та кваліфіковану медичну допомогу.

Джерело: сайт Рівненської ОДА

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень