Кішки чи собаки: медики розповіли, хто корисніший для здоров’я

Від кого більше користі

У 80-х роках минулого століття провели дослідження, яке показало, що у людей, які мають собаку або кота, набагато більші шанси вижити після інфаркту Тоді вперше заговорили про те, що домашні тварини можуть добре впливати на здоров’я своїх господарів.

Відтоді ця тема постійно стає об’єктом досліджень. З одного боку, щоб покращити життя. З іншого – щоб скоротити витрати на медичне обслуговування.

Чим корисні для здоров’я кішки й собаки

Головні плюси наявності в будинку улюбленця – любов і співпереживання, відчуття власної для когось важливості. Також доведено, що домашні тварини допомагають впоратися зі стресом і тривожністю.

Власники тварин рідше відвідують лікарів, купують менше ліків, краще сплять та мають нормальний кров’яний тиск - а отже, нижчі ризики інсультів та інфаркту міокарда.

Щодо котів, то до кінця невідомо, як саме вони впливають на нормалізацію артеріального тиску: самою своєю присутністю, тактильним контактом, через ігри або розмови з ним.

З собаками все більш-менш зрозуміло: тиск знижується, коли людина гладить собаку або розмовляє з нею. До речі, від розмов з людьми тиск не нормалізується.

Ймовірно, на нормалізацію тиску впливає ще й те, що якщо гладити собаку або кота лише 10 хвилин, то в організмі знижується рівень гормону стресу – кортизолу.

Перевага собаки у тому, що вона щодня вигулює господаря, підвищуючи фізичну активність до рекомендованих ВООЗ 150 хвилин в тиждень. 

Єдине, чого собака не робитиме – не муркотітиме. Коли ваш кіт муркоче, він вібрує з частотою 20-140 Гц. А ця частота, судячи з досліджень, позитивно впливає на відновлення рухливості суглобів, загоєння кісток і м’язів після травм.

Кішки й собаки – мінуси

Головна небезпека - укуси й паразити, яких вони можуть переносити. Переважно йдеться про глисти, у котів ще є в запасі бактерія токсоплазми, яка викликає токсоплазмоз. Це захворювання може бути небезпечним для людей зі зниженим імунітетом, а також під час вагітності.

Але це легко вирішується: тварині треба періодично травити глистів і не забувати мити руки після контакту з твариною або збирання лотка у кота.

Інші захворювання малоймовірні – швидше, ваша дитина підхопить якусь інфекцію від іншої дитини й принесе її додому.

З собаками середнього і великого розміру слід бути обережніше людям похилого віку, тим, у кого проблеми зі стійкістю і маленьким дітям. Якщо пес буде недостатньо добре вихований або просто перезбуджений, то може збити господаря з ніг, що може призвести до травм.

До мінусів вихованців також відносять стрес від втрати улюбленця, адже тварини живуть не дуже довго за людськими мірками. 

Кішки чи собаки – вердикт

Врешті вчені зійшлись на тому, що кішки й собаки приблизно однаково корисні для здоров’я своїх господарів.

Обирати треба уже самому за ступенем своєї готовності залучатися до догляду за твариною. До прикладу, старшим людям собаки можуть доставити занадто багато незручностей. 

Джерело: ГадячNews

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень