Кішка точить кігті об меблі та шпалери: як перевиховати

Є кілька способів відучити від цієї звички

Причини гостріння кігтів

1) Захист себе і території. А для цього тварині треба гості кігті. Дерев у квартирі нема. Тому кішка шукає інші предмети для загострювання кігтів.

2) Боротьба за територію. Кігті лишають подряпини із запахом кішки. А він дає знати іншим тваринам, що місце зайняте. І не обов'язково ці тварини мають бути саме у вашій оселі. Кішка лишатиме знаки кігтиками, навіть якщо тварину у себе поселили ваші сусіди. 

3) Гімнастика для хребта. Ви помічали, як кішка витягує і вигинає спину під час гостріння кігтів. От-от - це і є своєрідна зарядка.

4) Сильний стрес. Це може бути переїзд, поява у квартирі інших тварин, народження дитини, ремонт тощо.

5) Звичка. Якщо кішка  до появи у вас усе життя точила кігті об шпалери та меблі, то чому раптом має припинити це робити? Відучити від цієї звички може бути складніше, ніж виховати з нуля.

6) Раннє відлучення від матері. Якщо кошеня надто рано забрали від мами-кішки, воно могло не навчитися від неї гарних манер. 

7) Образа чи зневага. Якщо кішка на щось образилася, чи не вважає за потрібне визнавати ваш авторитет як господаря, то їй може подобатися спостерігати, як ви метушитеся навколо роздертих її кігтями речей.  

Якщо кішка дере шпалери через фізіологічні причини, то ні слова, ні покарання не допоможуть. А якщо через психологічні - потрібно знизити або взагалі прибрати фактори, які впливають на поведінку тварини.

Способи відучити кішку точити кігті об меблі чи шпалери

1) Кігтеточка. Це може бути вертикальний або кутовий стовпчик, обвитий джутовим канатом. Можна також брати кігтеточку, обшиту сизалевим волокном чи ковроліном. Є правила розміщення кігтеточки:

  • вона повинна бути стійкою і вищою за тварину, яка стоїть на задніх лапах;
  • ставити її треба у місцях, які найбільше дряпаються кішкою;
  • кожна тварина в домі повинна мати окрему кігтеточку. 

Кігтеточкою кішку треба навчити користуватися: провести її лапкою по поверхні. Це потрібно буде повторити кілька разів. За правильне розуміння і повторення дій хваліть кішку і давайте їй смаколик. 

Щоб тварина реагувала на кігтеточку, приклейте до неї шматок шпалери чи обробіть спеціальним спреєм (це може бути валеріанка, котяча м'ята).

2) Обробка заборонених для дряпання поверхонь спецзасобами. Їх продають у зоомагазинах. Кішки не люблять запах цитрусових, чорного перцю, полину. Ще можна оббризкати поверхні розведеним у воді оцтом або парфумами. Але це доведеться робити надто часто. Але не обробляйте зразу усі поверхні, заборонені для дряпання. Кішка тоді може зазнати стресу і не факт, що дряпання не посилиться. 

3) Дресирування. Можна дресирувати кішку так само як собаку. Але для деяких пухнастих улюблениць більш ефективно буде сформувати негативні асоціації з дряпанням у заборонених місцях. Тобто гучно плеснути у долоні, чи бризнути на кішку водою, як тільки кігті потягнуться до дряпання. 

4) Обрізання кігтів. Робити це треба двічі на місяць. Відрізати лише кінчик нігтя. Якщо самі це робити не наважуєтесь, зверніться до спеціаліста. 

5) Одягання спеціальних захисних ковпачків на кігті. Їх роблять з силікону, м'якого пластику або гуми. Ковпачки доведеться десь раз на місяць міняти. Адже вони відпадають, коли кіготь відросте. Також потрібно буде перевіряти, чи ковпачки не повідпадали. Якщо у кішки є алергія на матеріал, з якого виготовлені ковпачки, цей спосіб їй не підійде. 

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень