Кімнатні рослини, які дуже гарно квітнуть: три кращих варіанти (ФОТО)

Квіти, які потішать і взимку, і влітку, і «на стику» сезонів

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Серед кімнатних рослин, які гарно квітнуть, є види, що квітують серед зими, на початку весни або ж у розпалі літа. Тому – вибирайте під себе.

Азалія гібридна

Азалія -  рослина, що любить кислий ґрунт, тому регулярно визначаючи кислотність субстрату у горщиках лакмусовим папірцем, квітку можна постійно підтримувати в хорошому стані. Ідеальний варіант - рН 4-5, пухкий субстрат волокнистої структури.

Якщо кислотність коливається, досягнути потрібного показника можна, поливши ґрунт розчином аспірину - 2 таблетки на 0,5 л води.

Визначити нестачу кислотності в ґрунті можна і за листям рослини: воно блідне, втрачає насичене забарвлення, потім буріє (з кінчиків) та обпадає. Пожовтіння листя через надлишок кислотності ґрунту починається з кінчиків і поширюється на краї листя.

Ще у XVIII ст. придворні садівники Людовика XII культивували азалії винятково на вересковій землі, взятій з-під дикоростучого вересу.

 

А в Бельгії - головному постачальнику гібридних азалій - їх вирощують на каштаново-дубовій землі, що складається з перепрілого листя.

Крім того, для вирощування азалій потрібні широкі невисокі горщики.

Підживлення вносять раз на 10 днів - із травня по липень потрібно зробити не менше 5 підживлень.

Азалії не можна пересушувати, але не варто і заливати. Тому їх зручно поливати двома способами, поперемінно - у піддон і поверх ґрунту. Корисним є щотижневе обприскування крони, за винятком часу, коли вони квітують.

 

Розташована на сонячних підвіконнях, азалія квітує довго і рясно.

Однак потрібно знати, що яскраве світло стимулює не тільки цвітіння, але й новий ріст, а також прискорює відцвітання. Тому рослини під час цвітіння краще поставити на прохолодне вікно.

 Кімнатний жасмин

Квітки в цієї рослини білі та дуже ароматні, зірчастої форми, діаметром 2-4 см, складаються з 8-10 пелюсток. При належному догляді жасмин може квітувати практично весь рік.

До 5-6-річного віку рослини пересаджують не рідше одного разу на рік, навесні. У квітковий ґрунт додають трохи річкового піску, а на дні горщика роблять шар дренажу. Дорослі рослини пересаджують один раз на 2-3 роки.

Аби жасмин особливо пишно квітував, щорічно навесні пагони обрізають, лишаючи на кожному не більше 5-7 пар листя. Всі слабкі, підсохлі та пагони, що жирують, а також із дрібним листям - видаляють.

Щоб жасмин правильно розвивався і рясно квітував, йому необхідно багато світла, а також добре зволожене повітря. Жасмин не переносить протягів – від цього у рослини обпадають бутони.

Навесні та влітку рослини поливають 2-3 рази на день і обприскують, не допускаючи пересушування земляної грудки. А ось восени і взимку полив скорочують. Поливають рослини лише при просиханні ґрунту в горщику.

Для підживлень кімнатного жасмину краще використовувати рідкі добрива для квітучих кімнатних рослин.

 Цикламен перський

Рослина має пласку дископодібну, наполовину занурену у ґрунт бульбу, з якої відростає велика кількість листя на довгих ніжках. Листова пластинка, найчастіше ниркоподібної форми, і сама по собі дуже декоративна.

У різних гібридів цикламена буває різний малюнок на листі - на темно-зеленому фоні широкі концентричні кола, хвилясті штрихи та розводи сріблистого кольору.

 

Коли численне листя відросте після періоду спокою, рослина здобуває вигляд напівкулі. Влітку або взимку серед ніжок листя починають з'являтися бутони і при гарному догляді рослини їх буває до 50 штук і навіть більше.

Якими б не були гарними і здоровими куплені рослини, у недосвідчених господарів вони, на жаль, часто гинуть…

Причина у тому, що хоча цикламени і квітують протягом всієї зими, але не переносять у цей період температури вище 10-12°С. Тому їх варто тримати у прохолодному світлому приміщенні, або ж на підвіконнях, поставивши горщики якнайближче до скла.

Рослини, що квітують, підживлюють раз на 3 тижні рідким добривом для квітучих рослин.

Пам’ятайте, що зайва волога викликає загнивання бутонів і появу сірої гнилі на листочках. А от пересихання земляної грудки призводить до передчасного та нерівномірного цвітіння – квітки в такому разі розташовуються не на одному рівні, а переважно нижче поверхні листя.

Струмінь води при поливанні необхідно направляти якнайближче до краю горщика, аби краплі не потрапили на бульби, а можна навіть поливати рослини у піддони.

Пересаджують цикламен перський у першій половині липня, коли на бульбі починає проростати молоде листя.

Джерело: Порадник

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень