Кілька комунальних підприємств Рівненщини запідозрили у корупції (ФОТО)

Це бюджетні установи Рівного, Вараша та Сарн

Низку випадків, які можуть свідчити про конфлікти інтересів та змову комунальників із застосуванням ними «сірих схем» під час публічних закупівель виявили експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» під час моніторингу комунальних підприємств Рівного, Сарн та Вараша.

Про одну із таких схем розповів експерт з питань протидії корупції Центру Петро Долганов:

Ми помітили тенденцію, що є такий собі спаринг між комунальними підприємствами Луцька і Рівного, де наші їм допомагають. Мовляв, беруть участь у тендері, але програють там місцевим комунальникам. А луцькі, у той час, роблять аналогічно у Рівному.

Окрім імітації конкуренції, окремі бюджетні установи намагаються взагалі уникати тендерів або ж ставлять непомірні вимоги до учасників конкурсу.

Це призводить до заниження показника економії коштів. Так, у Рівному він становить усього 5%, у Сарнах – 2%, а у Вараші –  взагалі 1%. Тоді як середній показник серед держзамовників по Україні складає 10,8%.

Загалом експерти промоніторили 30 комунальних підприємств, 24 з яких – рівненські. 

Питання щодо прозорості проведення тендерів у них виникли, зокрема, до трьох сарненських, чотирьох вараських та шести рівненських комунальних підприємств. З приводу підозрілих дій комунальників активісти звернулися до НАЗК та антимонопольного комітету.

Аби змінити ситуацію, фахівці Центру рекомендували насамперед внести зміни до законодавства. Зокрема, знизити поріг обов’язкових закупівель до 50 тис. грн.

Наші новини у Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень