Кетчуп чи гірчиця — що корисніше?

Дієтологи пояснили, чим корисний кетчуп і гірчиця

Найпопулярніші в усьому світі кетчуп і гірчицю можна додавати в найрізноманітніші страви. Однак їх поживні властивості значно відрізняються. Дієтологи стверджують, що один з цих соусів значно корисніший для здоров'я.

Користь і шкода кетчупу

Класичний кетчуп містить томати, оцет, різні види кукурудзяного сиропу, сіль і спеції. При цьому в одній столовій ложці кетчупу міститься в середньому 19 калорій, близько чотирьох грамів цукру і 150 мг натрію.

Хоча в кетчупі більше цукру і солі, ніж в інших приправах, але експерти кажуть, що він може бути корисним для здоров'я. Це одне з найкращих джерел лікопіну, антиоксиданту, який захищає від раку простати.

Крім того, кетчуп також можна використовувати як «маскувальну їжу» для прискіпливих їдців, таких як діти, коли знайомий продукт, такий як кетчуп, використовується як маскування для введення нових продуктів.

В цілому невелика кількість кетчупу не принесе шкоди здоров'ю, хоча якщо ви, наприклад, намагаєтеся «втопити» овочі в кетчупі, щоб змусити дитину їх з'їсти – це не найкраще рішення.

Користь і шкода гірчиці

Класична гірчиця містить гірчичне насіння, оцет, сіль і спеції, але зазвичай не містить цукру, якщо це не медова гірчиця. В одній чайній ложці гірчиці зазвичай міститься 3-5 калорій і близько 110 мг натрію.

На етикетках більшості гірчичних продуктів одна порція вказується як нуль калорій, тому що продукти, що містять менше п'яти калорій на порцію, дозволяється округляти до нуля.

- Таким чином, якщо ви з'їдаєте багато порцій гірчиці, калорійність не буде дорівнювати нулю, але також не прийнято їсти гірчицю в таких кількостях, щоб загальна калорійність була значною, - відзначають дієтологи.

Хоча гірчиця не є значним джерелом багатьох поживних речовин, вона, як правило, не містить цукру, трансжирів і холестерину.

- Насіння гірчиці також корисне для здоров'я і містить корисні жири омега-3. Однак вміст жиру в одній чайній ложці гірчиці становить нуль грамів, так що ця кількість мізерно мала, - відзначають дієтологи

Що ж корисніше — гірчиця або кетчуп

Гірчиця, як правило, корисніша від кетчупу. У ній менше калорій і немає кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, як у більшості кетчупів. Солоний присмак гірчиці не дозволить вам з'їсти занадто багато і перевищити рекомендовану кількість натрію.

Водночас кетчуп у великих кількостях може підвищити рівень цукру в крові та викликати кислотний рефлюкс у людей, які страждають на печію.

Обидва соуси можуть вписатися в здорове харчування, якщо вживати їх помірно і пам'ятати про вміст цукру і натрію в продукті.

Джерело: gazeta

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень