Карантинні вечори вдома: в які ігри погратися з дітьми

Варіанти, які мами вже перевірили на собі

Вікторія Колосюк - мама 2-річної дівчинки, вожата та вихователька

Вважаю, що дитині насправді абсолютно однаково, коштує іграшка півтори тисячі чи зовсім нічого не коштує. Головне, щоб цікаво було. Тим паче згадайте, у кожного вдома є шафа чи коробка з горою іграшок, і що? Малеча нечасто грається з ними всіма.

Тому обирайте щось просте, але розвивальне й цікаве.

КАРТОПЛЯНІ МАНДРІВКИ. Ви запаслися мішком картоплі на зиму? То чому ж вона буде просто стояти, можна нею погратися. Але звичайно, після гри доведеться трішки поприбирати.

Що робити? Оберіть вільну кімнату хоча б 4х4 метри. Для початку на аркуші паперу потрібно намалювати карту (це робимо разом і батьки, і діти) зі стежками, станціями, позначками. А далі ваша малеча має відтворити намальовану карту в кімнаті за допомогою картоплі! Тобто викладаючи всі стежки та доріжки, станції й інші елементи карти на підлозі. Батькам можна допомагати, а можна ускладнювати завдання й встановлювати таймінг для виконання.

ПОВІТРЯНІ ПЕРЕГОНИ. Тут треба двоє чи більше людей. Матеріали: соломинки для напоїв кожному гравцю, папір, замотаний у кульку. Визначте, де буде старт естафети, а де – кінець. Вставте соломинку до рота й за командою «старт» дмухайте в соломинку, щоб паперова кулька рухалася у напрямку до фінішу. Руками допомагати не можна. Виграє той, чия паперова кулька дійде першою до фінішу.

МАКАРОННІ ВИРОБИ. Тут все просто: діставайте з полиць усі види макаронів і знайдіть удома клей ПВА. Будуйте замки, вежі й печери. Або навіть створіть містечко на панно (цупкому картоні).

ДОМАШНІ КВЕСТИ. Один із батьків завчасно може підготувати квест удома й бути ведучим, а інші члени сім’ї його проходитимуть. Десь на видному місці розташуйте плакат-привітання типу «Вітаю тебе, друже, у домашньому квесті». Під шафою, що в коридорі, на тебе чекає перше завдання. Завдання можуть бути різними, починаючи від «присісти 10 разів», закінчуючи «прочитати абзац книги задом-наперед». Після кожного виконаного завдання ведучий дає підказку про те, де шукати наступне.

МАЛЮВАННЯ. Найбільше, що обожнюють діти, – це малювати на стінах. Це так просто, і водночас у вас (батьків) може з’явитися багато вільного часу. І ви теж можете круто провести час, малюючи на стіні. Ремонт і шпалери коштують дорого, але вихід є: візьміть для цього старий рулон шпалер або склейте ватмани чи аркуші А4 між собою та розмістіть на висоті, трішки більшій за дитину. Можна причепити аркуш на стіну чи покласти на підлогу. Якщо аркуш на стіні, просимо дитину стати спиною до аркуша, якщо на підлозі - лягти на нього. Обводимо дитину маркером і просимо відійти. На папері намальована ваша малеча у повний зріст. А далі - за бажанням дитини - розмальовуємо образ як завгодно.

Саша Доманська – мама 3,5-річного хлопчика, сімейна лікарка та педіатриня

ВИРОБИ З КАШТАНІВ І ПЛАСТИЛІНУ. Ми дуже полюбляємо пластилін, ліпимо звірів чи тортики. Якщо не хочеться вигадувати складні конструкції, можна використовувати готові формочки для ліплення. Створюємо різноманітних звірів, взявши каштан за основу, а за допомогою пластиліну ліпимо лапки, вуха тощо.

АПЛІКАЦІЇ З РІЗНОКОЛЬОРОВОЇ МАНКИ, яку можна пофарбувати самостійно. Для цього треба взяти харчовий барвник, спирт і власне манку й дати волю фантазії. Ми, зазвичай, використовуємо вже готові малюнки, змащуємо клеєм потрібну частину малюнка, посипаємо манкою – і готово.

МАГНІТНИЙ КОНСТРУКТОР. Можна використовувати його не тільки для створення споруд: обводимо на листку конструктор і дитина шукає по контуру таку саму геометричну фігуру, використовуємо як трафарет, замальовуємо середину, обводимо фігури.

ДОСЛІДИ. Неньютонова рідина готується з крохмалю й води, ще можна додати харчовий барвник. Діти дуже дивуються, що ж воно таке: за різких рухів маса здається твердою, за плавних – це взагалі рідина. Вулкан: у глибокий, бажано циліндричний посуд додаємо соду, рідке мило, барвник і поливаємо водою з лимонною кислотою чи оцтом. Дуже яскраво й цікаво.

МАЛЮВАННЯ. Довго сидіти й розмальовувати картинки мій син не любить. Я даю волю його фантазії – і він вимальовує різноманітні каракулі. До речі, іноді з цих каракулів виходять дійсно красиві картини. Також класна ідея: ви малюєте на чистому аркуші парафіновою свічкою певний візерунок чи літеру, наприклад, а дитина повністю замальовує аркуш і знаходить сюрприз. На перший раз діти дуже дивуються й думають, що це якесь диво. Не обов’язково малювати пензликами, пальчики теж чудово справляються з завданнями.

ПАЗЛИ. Також син полюбляє складати з пазлів картинки улюблених мультиплікаційних героїв. Пазли не завжди слухаються маленьких пальчиків, але в цьому процесі головне, що дитина розуміє, як поєднувати деталі та шукає асоціації. І дрібна моторика рук залучена, що також важливо.

Джерело: Тhe village

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень