Із зарплатою до 120 тис. грн: в Україні з'явиться нова професія

Про це повідомили у Міністерстві економіки

Ринок праці України поповнився новою професією – Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер).  Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Міністерство економіки України.

Національне агентство кваліфікацій схвалило відповідний професійний стандарт, ініційований Міністерством економіки.

- Дотепер у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. 

 

Наявність же професійного стандарту, який відповідає міжнародним вимогам (IMAS – International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів.

 

Це зокрема дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних, – сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Після затвердження стандарту буде проведено низку заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. Згодом на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дозволить після отримання акредитації від МОН випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями.

Українські демінери, що пройдуть навчання за новим стандартом, зможуть працювати у міжнародних компаніях без потреби починати навчання з самого початку.

Розроблений стандарт передбачає 5 рівнів підготовки:

  • Базовий рівень дозволить залучати фахівця до нетехнічного обстеження;
  • наступний рівень – можливість проводити технічне обстеження;
  • далі – розмінування територій, будівель тощо.

Робота демінера є важливою і небезпечною, тому вона гідно оплачується. За даними великих кадрових порталів, зарплата демінера може сягати від 30 000 до 120 000 гривень на місяць, залежно від досвіду, кваліфікації та роботодавця. У сфері оборони демінери-сапери можуть заробляти значно більше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень